Toteutimme pitkäaikaisen matkustushaaveemme, kun teimme elokuussa 2022 unelmien reissun Amalfin rannikolle, Italiaan. Kerron tässä postauksessa kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää Amalfin rannikolle matkustamisesta. Postauksen lopussa jaan myös parhaat reissuvinkit (ja reissumokat!)
Amalfin rannikko on n. 50 kilometriä pitkä rannikkokaistale eteläisessä Italiassa, Salernon maakunassa, Campanian alueella. Amalfin rannikko sijaitsee Sorrenton niemimaalla Salernonlahden pohjoisrannalla. Pitkin rannikkoa on useita kyliä, joista tunnetuimpia ovat Amalfi, Positano ja Ravello.
Amalfin rannikko on tunnettu henkeäsalpaavasta kauneudestaan, jylhistä vuoristomaisemistaan ja värikkäistä pikkukylistään. Amalfin rannikkoa on tituleerattu yhdeksi maailman kauneimmista rannikkoalueista! Rannikko on myös osa Unescon maailmanperintöluetteloa.
Amalfi todellakin on kaikki kehunsa ansainnut, paikka on yksi romanttisimmista ja kauneimmista. Ei siis ole ihme, että Amalfin rannikko houkuttelee paikalle vuosittain myös monia hääjuhlien järjestäjiä ja häämatkalaisia.
Amalfin rannikko on kauniiden maisemien lisäksi erityisen tunnettu sitruunoistaan ja keramiikkatuotannostaan. Paikalliset liikkeet ja katukaupustelijat myyvät sitruunalla höystettyjä herkkuja, sekä toinen toistaan värikkäämpiä keramiikka-astioita!
Löydä parhaat matkatarjoukset !
Amalfin rannikko kokemuksia
Milloin matkustaa Amalfin rannikolle?
Amalfin rannikko on pääasiassa kesäkohde. Kaikista ruuhkaisinta rannikolla on elokuussa, kun Italialaiset itsekin viettävät kesälomaansa. Kevät ja alkusyksy ovat huomattavasti rauhallisempaa aikaa.
Kesäkuukausina lämpötilat liikkuvat 30 asteessa, kun taas keväällä ja syksyllä noin 20 asteessa.
Me matkustimme Amalfin rannikolle juuri kiireisimpään sesonkiaikaan, eli elokuussa. Olimme tästä tietoisia ja reissuun lähteminen jännitti hieman ennakkoon, koska niin monet olivat varoitelleet elokuun ruuhkista alueella!
Suosittelisinko siis nyt näin jälkikäteen välttämään elokuussa matkustamista? Kyllä ja ei. Missä tahansa on ruuhkaa, kun matkustaa high seasonin aikana ja siihen on vain osattava asennoitua. On myös tiedostettava, että high season = high prices. Hyvällä suunnittelulla matkasta kuin matkasta tulee ikimuistoinen ja onnistunut!
Amalfin rannikko – lennot ja majoitus
Amalfin rannikon läheisin lentokenttä sijaitsee Napolissa, jonne on noin tunnin ajomatka rannikolta. Helsingistä on yleensä suoria lentoja Napoliin kesäkuukausina. Toinen vaihtoehto on lentää Roomaan. Matka Roomasta Amalfin rannikolle ei sekään ole kuin noin kolme tuntia autolla.
Me lensimme Roomaan, koska sekä lentoajat että lentojen hinnat sinne olivat paljon suotuisammat Napoliin verrattuna. Otimme myös paluulennon Roomasta, sillä halusimme viettää Roomassa pari päivää ennen kotimatkaa.
Saavuttuamme Roomaan, nousimme junan kyytiin ja jatkoimme matkantekoa Salernoon. Matka Roomasta Salernoon junalla kesti noin kaksi tuntia. Salernosta on mahdollista jatkaa Amalfin rannikon kohteisiin joko autolla, bussilla tai laivalla.
Salernoon saavuttuamme majapaikkamme isäntä oli niin ystävällinen ja nouti meidät asemalta ja kyyditsi majapaikkaamme. Majoituimme Vietri sul Maressa, joka on ensimmäinen Amalfin rannikon kaupunki Salernosta päin tultaessa.
Amalfin rannikolla on mahdollisuus majoittua missä tahansa pitkin rannikkoa. Majoitusta tarjoavat erilaiset hotellit, bed & breakfast -majapaikat sekä Airbnb -kohteet. Hyvä tukikohta nähdä Amalfin rannikkoa on myös Sorrento. Sorrenton kaupunki on suosittu matkakohde ja sieltä on lyhyt matka Amalfin rannikolle, Napoliin, Vesuviuksen tulivuorelle sekä Caprin saarelle.
Kalleinta majoittuminen on Positanossa ja Ravellossa, joten tämä kannattaa ottaa huomioon. Suosittelen itse lämpimästi Vietri sul Marea, joka osoittautui loistavaksi tukikohdaksi, josta oli helppo matkustaa Amalfin rannikon muihin kohteisiin.
Vinkki! Matkapojat on Suomalainen matkanjärjestäjä, joka tarjoaa kiertomatkoja Amalfin rannikolle. Kiertomatkalla pääsee kokemaan Amalfin rannikon, Caprin saaren, Vesuvius tulivuoren ja Rooman! Kiertomatka tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä retken Pompeijin raunioille.
Lue myös:
Kroatia Split nähtävyydet: Muinaisista raunioista upeille rannoille!
Miten liikkua Amalfin rannikolla?
Vaihtoehtoina Amalfin rannikolla liikkumiseen on A. Vuokrata auto B. Vuokrata skootteri C. Käyttää paikallisliikenteen busseja D. Käyttää lautta- ja veneliikennettä. Tai yhdistellä näitä kaikkia!
Me yhdistelimme reissullamme paikallisbusseja ja lauttaa. Otimme majapaikkamme lähimmältä bussipysäkiltä paikallisbussin alas Marina di Vietrin satamaan, josta jatkoimme lautalla rannikon kyliin. Matka Vietri sul Maresta Positanoon kesti vähän reilu tunnin lautalla.
Näkymät vedestä rannikolle olivat kerrassaan henkeäsalpaavia! Äkkijyrkästi mereen laskevia vaaleita kiviseiniä, kallioisia poukamia ja pienen pieniä hiekkarantoja.
Ennen matkan alkua suunnittelimme auton vuokrausta. Päädyimme kuitenkin olla vuokraamatta autoa. Liikenne Amalfin kuuluisalla rannikkotiellä ”Amalfi Drivella” on vilkasta ja ruuhkaista, koska muita autoreittejä rannikon läpi ei ole. Tiet ovat myös kovin kapeita ja mutkittelevia. Rannikkotie on vain n. 50 kilometriä pitkä, mutta siirtyminen paikasta toiseen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Hitaasti etenevä matka ei kuitenkaan haittaa, kun maisemat ovat niin mielettömät!
Olisimme halunneet kokea juuri nuo henkeäsalpaavat näkymät omalla pikkuisella Fiat-vuokra-autolla, mutta olisimme varmasti saaneet harmaita hiuksia rannikkotien ruuhkista ja parkkipaikkojen puutteesta!
Kokeilimme myös majapaikkamme isännän kehoitteesta vuokraskootterilla ajamista. Olimme täysin kokemattomia skootterilla ajamisen suhteen ja ajaminen jyrkissä nousuissa osoittautui todella haastavaksi. Skootterivuokraus sai siis jäädä seuraavaan reissuun!
Taksilla matkustaminen kannattaa Amalfin rannikolla unohtaa. Olin jo ennen reissua lukenut, että taksimatkustaminen Amalfin rannikolla on kallista ja toisekseen takseja voi olla vaikea saada. Allekirjoitan ainakin jälkimmäisen, sillä en nähnyt yhtä ainuttakaan taksia koko reissun aikana!
Vinkki! Mitäpä jos tutustuisit Amalfin rannikkoon yksityisellä autokuljetuksella söpössä vintage Fiat -autossa? Tämän idyllisemmäksi ei kiertely Amalfin rannikolla voi mennä!
Amalfin rannikon parhaat nähtävyydet
Amalfin rannikko sijaitsee Napolinlahden ja Salernonlahden välissä ja sisältää 16 kuntaa: Amalfi, Atrani, Cava de ’Tirreni, Cetara, Conca dei Marini ja sen Grotta dello Smeraldo, Furore, Maiori, Minori, Praiano, Positano, Raito, Ravello, Sant’Egidio del Monte Albino, Scala, Tramonti ja Vietri sul Mare. Näistä kunnista 12 muodostavat rannikkokaistaleen: Itäisin on Vietri sul Mare ja läntisin Positano.
Amalfin rannikko alkaa lännessä Positanosta. Rannikon keskivaiheilla sijaitsee Amalfin kaupunki. Amalfin ja Positanon välissä ovat Conca dei Marini, Furore ja Praiano. Amalfin ja Vietri sul Maren välillä sijaitsevat Atrani, Ravello, Scala, Minori ja Maiori.
Vinkki! Amalfin rannikolla vieraillessaan voi samalla tehdä päiväretkiä lähialueen muihinkin upeisiin kohteisiin, kuten Sorrentoon, Napoliin, Pompeijiin ja Caprin saarelle. Capri on Välimeren paratiisisaari, joka on ollut läpi historian erittäin suosittu taitelijoiden ja julkkisten lomanviettopaikkana. Voit varata päiväretken Caprin saarelle täältä.
Lue myös: Malagan nähtävyydet – Top 7 elämykset!
Positano
Positano on Amalfin rannikon tunnetuin ja ikonisin paikka! Pastellinväriset, neliskanttiset talot on rakennettu pitkin jyrkästi mereen viettävää kallionseinää.
Positano on suosittu matkailijoiden keskuudessa ja samalla myös Amalfin rannikon ehdottomasti kallein kohde.
Positanon parhaita nähtävyyksiä ovat Santa Maria Assuntan kirkko, Spiaggia Granden ranta sekä kaikki ihanat pienet tunnelmalliset kujat söpöine putiikkeineen ja ravintoloineen.
Spiaggia Granden ranta on Positanon kuuluisin ranta. Kesäkuukausina ranta on täynnä, joten jos haluat rauhallisempaa menoa, suosittelemme suuntaamaan upeaan Fornillon rantaan, joka on oikea snorklausparatiisi! Matkaa Positanon keskustasta on n. 10-15 min. kävellen.
Autoilijalle Positano voi olla hieman haasteellinen, sillä pysäköinti ei ole siellä ihan simppeli juttu. Kylän läpi menee vain yksi yksisuuntainen tie, joten parkkipaikkaa voi olla kesäruuhkien aikaan vaikea löytää. Me vältyimme tältä ongelmalta, kun matkasimme Positanoon lautalla.
Vinkki! Positano on se ehdoton must see -kohde Amalfin rannikon reissulla. Jos vesiaktiviteetit kiinnostavat, esimerkiksi tämä veneretki tarjoaa mahdollisuuden päästä sekä uimaan että snorklaamaan Positanon vierailulla!
Amalfi
Amalfi oli aikoinaan tärkeä meritasavalta, joka kilpaili Välimeren herruudesta. Nykyisin 5000 asukkaan Amalfi on rannikon suurin kaupunki, jossa on kauniit maisemat, upea arkkitehtuuri, ravintoloita ja muotiliikkeitä.
Kaupungin nähtävyyksiin lukeutuu Amalfin katedraali, joka rakennettiin jo 800-luvulla. Katedraalin arabialaistyylinen arkkitehtuuri näkyy sen kellotornissa ja katedraalin sisäpihalla. Katedraaliin on ilmainen sisäänpääsy, ja se onkin ehdottomasti vierailun arvoinen paikka!
Amalfin kaupungissa sijaitseva Marina Granden ranta täyttyy kesäkuukausina turisteista. Jos kaipaat kauemmaksi keskustan hälinästä ja väentungoksesta, suosittelemme patikoimista Spiaggia del Duoglio -rannalle! Lue: Patikointi=400 rappusen nouseminen!
Amalfin kaupunki on tunnettu limoncello-sitruunaliköörin valmistuspaikkana. Täällä on myös jos jonkinmoista sitruuna-aiheista tuotetta! Suosittelemme myös testaamaan herkullista limoncello-sorbettia, joka tarjoillaan aidon sitruunan sisällä.
Amalfi on täydellinen kohde tuliaisten ostamiseen. Hintataso ja valikoima on on paljon parempi kuin esimerkiksi Positanossa. Parhaat tuliaistärpit ovat tietenkin limoncello ja muut sitruunaherkut!
Vinkki! Tutustu perinteiseen Amalfin rannikon keittiöön ruoanlaittokurssilla. Tuoreiden raaka-aineiden poimiminen puutarhasta ja 4 ruokalajin valmistaminen kera paikallisen viinin ja limoncellon. Tästä ei vierailu Amalfissa enää parane!
Ravello
Ravello on pieni ja viehättävä kylä, josta on Amalfin rannikon hulppeimmat näköalat! Matka Amalfin kaupungista Ravelloon taittuu helposti bussilla tai autolla (matka kestää n. 20-30 min ruuhkista riippuen).
Ravellon keskeisimmät nähtävyydet ovat Villa Rufolo ja Villa Cimbrone. Villa Rufolo on 1200-luvulla rakennettu upea huvila, josta avutuu hulppeat näkymät merelle! Villa Rufolon puutarhaa koristavat kukat ja suihkulähteet. Huvilaan pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan.
Toinen tunnettu nähtävyys Ravellossa on upea viiden tähden hotelli Villa Cimbrone, joka on historiallinen villa. Hotelli on yksityinen, mutta sen puutarhat ovat avoinna yleisölle. Villa Cimbronen terassilta ”terrace of Infinity” on upea panoraamanäkymä rannikolle! Villa Cimbrone on erittäin suosittu häiden viettopaikkana.
Vietri Sul Mare
Vietri sul Mare jää monesti turhaan tunnetumpien Amalfin rannikon kylien ja kaupunkien varjoon! Mielestäni Vietri sul Mare oli todella ihastuttava ja siitä oli erinomaiset yhteydet rannikon muihin nähtävyyksiin, joten voin lämpimästi suositella sitä tukikohdaksi Amalfin rannikon reissulla.
Vietri sul Mare on erityisen kuuluisa keramiikkatuotannostaan ja keramiikkaa löytyy upeissa eri väreissä ja aiheissa. Yksi väri yli muiden on keltainen väri, joka on maailmanlaajuisestikin tunnettu ”Vietrin keltaisena”. Eläinhahmoista aasi esiintyy usein motiivina keramiikassa.
Vietri sul Maren ranta Marina di Vietri on iso ranta, jossa on ihana viettää rentoja rantapäiviä. Täällä rannalla näkyi ehkäpä eniten lapsiperheitä, koska ranta oli esteetön verrattuna moniin muihin rannikon rannoista!
Lue myös: Top 10 parhaat kylpylät ja kylpylähotellit Suomessa
”Jumalten polku” -patikointireitti
Amalfin rannikon kauniissa vuoristomaisemissa kulkee useita patikointireittejä, mutta niistä suosituin ja tunnetuin on Sentiero degli Dei eli ”jumalten polku”. Reitti alkaa Agerolasta tai Praianosta ja päättyy Nocelleen, josta on pari kilometriä Positanoon.
Jumalten polku -patikointireitti on 8 kilometriä pitkä ja luokitellaan vaikeutasoltaan helpoksi. Reitin kiertämiseen kuluu noin 3 tuntia.
Reitin upeat näkymät rannikolle ja merelle tekevät sanattomaksi. Mutta reitille ei kannata lähteä korkeanpaikankammoisena!
Paras aika vuodesta patikoida tämä reitti on keväällä tai alkusysksystä. Keskikesän paahtava kuumuus ei ole paras idea. Jos kesällä kuitenkin haluaa reitin patikoida, kannattaa reitille suunnata jo aamuvarhain välttääkseen keskipäivän paahtavuuden.
Vinkki! Ota kaikki irti patikoinnista ja varaa opastettu patikointikierros oppaan kanssa.
Hintataso Amalfin rannikolla
Hintataso Amalfin rannikolla on kalliimpi kuin monissa muissa Italian kohteissa. Tämä oli jo nähtävissä, kun etsin majoitusta tulevalle lomallemme. Me maksoimme majoituksesta 150 € yö/2 hlöä, mikä on mielestäni aika kallista B&B-majoituksesta. Hintaan vaikutti tietenkin myös se, että matkustimme high seasonin aikana eli elokuussa!
Suurin osa matkabudjetista menee siis majoitukseen. Toiseksi eniten rahaa meillä kului liikkumiseen. Junamatka Roomasta Salernoon oli n. 40 €/hlö. Teimme myös lauttamatkoja melkein joka päivä. Lauttamatkoihin päivässä meillä meni noin 30 €/hlö. Bussilla liikkuminen oli halpaa ja ostimme bussilippuja kioskista 1,20 € hintaan/kpl. Muutaman kerran majapaikkamme isäntä kyyditsi meitä ja maksoimme nuo kustannukset majoituksemme lopussa.
Top 16 vinkit Amalfin rannikolle
- Etsi majoitusta koko Amalfin rannikon alueelta, myös sen ulkopuolelta. Esim. Salerno ja Sorrento ovat myös hyviä tukikohtia, joista on helppo tehdä päiväretkiä Amalfin rannikolle.
- Vieraile samalla reissulla myös Napolissa, pizzan synnyinkaupungissa!
- Myös päiväretki Caprin upealle paratiisisaarelle on aivan pakollinen!
- Positano on upea, mutta myös kaikista kallein ja ruuhkaisin paikka koko Amalfin rannikolla.
- Varaa majoitus hyvissä ajoin ennen reissua. Siis TODELLA hyvissä ajoin. Varsinkin jos aiot matkustaa kesäkuukausien aikana!
- Varaudu maksamaan majoituksen hinnan päälle myös turistivero, jonka jokainen matkailija maksaa yöpyessään Italiassa. Veron määrä riippuu majoituksen tasosta ja kestosta.
- Ota huomioon majoituspaikan sijainti ja onko lähistöllä ravintolaa, kauppaa ja bussipysäkkiä. Majapaikkaa varatessa kannattaa etäisyydet tutkia tarkasti ja lukea majapaikan saamat arvostelut ja kommentit. Se, mikä kartalla vaikuttaa lyhyeltä etäisyydeltä linnuntietä pitkin, voi todellisuudessa olla pitkä ja kiemurteleva tie, jota on mahdoton kävellä alas tai ylös. Olet siis sidottu bussiaikatauluihin, vuokra-autoon tai skootteriin.
- Harkitse autovuokrauksen sijaan skootterin vuokrausta. Skootterille on huomattavasti helpompi löytää parkkipaikka ja sen vuokraaminen tulee myös edullisemmaksi.
- Vuokra-auto tai vuokraskootteri ei kuitenkaan ole pakollinen! Myös paikallisbussi- ja lauttaliikenteellä pärjää. (Mutta huomioi tarkasti majoituspaikkaa valitessa, että sen lähistöllä on bussipysäkki!)
- Liikkuminen Amalfin rannikolla ei ole helpoimmasta päästä. Mutkittelevia ja jyrkkiä teitä, sekä loputtomasti rappusia pistävät kunnon koetukselle!
- Älä suunnittele näkeväsi koko Amalfin rannikkoa päivässä tai kahdessa. Vaikka rannikko on vain 50 km, matkanteko taittuu hitaasti paikasta toiseen ja matkanvarrella on toinen toistaan viehättävämpiä kyliä ja nähtävyyksiä.
- Italiassa kannattaa siis todellakin toteuttaa dolce far nienteä eli puhdasta joutenoloa! Älä hoppuile, vaan nauti pelkästä olemisesta!
- Nauti rannalla olosta ja vuokraa päiväksi aurinkotuoli aivan kuten me teimme! (Marina di Vietrissä maksoimme aurinkotuoleista ja -varjosta 15 €/hlö, kun taas Amalfissa 30 €/hlö).
- Ota huomioon, että Amalfin rannikolla, aivan kuten muuallakin Italiassa, monet kaupat, ravintolat ja apteekit pitävät siestaa ja ovat kiinni iltapäivisin.
- Amalfin rannikolla ruokalistoja tähdittävät herkulliset kala- ja äyriäisruuat.
- Paikallisessa uskonnossa on useita erilaisia pyhimyksiä, joita juhlitaan harva se ilta. Silloin ihmiset kokoontuvat juhlimaan näyttävästi. Kaupungilla on esityksiä, laulua ja ilotulitteita.
Amalfin rannikko autovuokraus
Amalfin rannikko nähtävyydet liput & aktiviteetit
Hotellit ja majoitukset amalfin ranniko alueella!
Booking.comJos nyt matkustaisin uudestaan Amalfin rannikolle, mitä tekisin toisin ensimmäisen reissun kokemuksella?
1. Varaisin majoituksen hyvin aikaisessa vaiheessa taatakseni parhaan saatavuuden, hyvän sijainnin ja parhaan mahdollisen hinnan. (Amalfin rannikko on todella suosittu etenkin kesäkuukausina, joten parhaat paikat varataan hyvissä ajoin).
2. Tekisin parempaa taustatyötä majoituksen sijainnin suhteen ja varmistaisin hotellin/majoituksen sijainnin ja lähistöltä löytyvät palvelut. (Esim. me puolisoni kanssa rakastamme rantaa, joten ensi kerralla varaisin majoituksen rannan läheisyydestä pelkän merinäköalan sijaan).
3. Ostaisin valmiita päiväretkiä, jotka veisivät Amalfin rannikon tärkeimpiin nähtävyyksiin. (Liikkuminen Amalfin rannikolla, sen suunnittelu ja aikataulujen mukaan eläminen vei paljon aikaa ja rahaa. Näin jälkiviisaana olisin valmis maksamaan hieman ylimääräistä valmiiksi suunnitellusta päiväohjelmasta kera kyyditysten ilman turhaa stressiä). Kurkkaa laaja valikoima erilaisia aktiviteetteja ja opastettuja kierroksia täältä.
Lomalle lompsis ja nokka kohti Amalfin rannikkoa!
Amalfin rannikkoalue on suosittu matkailijoiden keskuudessa, eikä suotta! Amalfin rannikkoalue on todellakin henkeäsalpaavan kaunis ja yksi kauneimmista näkemistäni paikoista.
Parasta Amalfin rannikolla olivat ehdottomasti päivät rannalla, kun vuokrasimme aurinkotuolit, söimme gelatoa lounaaksi ja toteutimme dolce far nienteä. Rakastin myös venematkoja, tunnelmallisia illallisia trattorioissa sekä takeaway pizza-iltoja parvekkeella.
Matka Amalfin rannikolle on siis takuulla ikimuistoinen, mutta vaatii hieman suunnittelua ja vaivannäköä ennen reissuun lähtöä. Mutta Amalfin rannikko todellakin on sen kaiken vaivan (ja rahan) arvoinen!