Tukholman rakastetuimmat nähtävyydet – 15 suosikkia

Päivitetty 5.3.2024

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja samalla Pohjoismaiden suurin kaupunki. Tukholmasta löytyy mielenkiintoisia nähtävyyksiä, upeaa arkkitehtuuria, loistavat shoppailumahdollisuudet ja monipuolinen ruokakulttuuri.

Listasimme tähän artikkeliin Tukholman Top 15 parhaat nähtävyydet, joista löytyy rakastetuimmat suosikit sekä lapsille että aikuisille!

Tukholma on täydellinen lomakohde viikonloppureissulle. Tukholmaan on helppo matkustaa myös lasten kanssa, sillä matka on lyhyt ja helppo taittaa joko laivalla tai lentäen.

Tukholman tunnetuimpia ja rakastetuimpia nähtävyyksiä ovat Gamla Stan eli vanhakaupunki ja sen idylliset mukulakivikadut ja pienet putiikit, Vasa-museon ainutlaatuinen 1600-luvun Vasa-laiva, Gröna Lund -huvipuisto, lasten oma satumaailma Junibacken, Skansenin ulkoilmamuseo, sekä lukuisat muut nähtävyydet!

Artikkelin lopussa annamme myös vinkit shoppailuun ja majoittumiseen Tukholmassa.

Löydä parhaat matkatarjoukset !

Tukholman parhaat nähtävyydet

1. Gamla Stan (Tukholman vanhakaupunki)

Tukholman Vanha kaupunki. Kuva: Unsplash/sharonang.

Tässä tulee yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä. Tukholman vanhankaupungin kapeat mukulakiviset kadut, pienet suloiset putiikit ja galleriat, sekä upeat historialliset rakennukset lumoavat vierailijansa kerta toisensa jälkeen!

Vanhankaupungin katukaava on peräisin keskiajalta. Vanhankaupungin vanhin rakennus on Riddarholmskyrkan, joka on peräisin 1200-luvun lopulta.

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös muitakin Tukholman tunnetuimpia nähtävyyksiä, kuten kuninkaanlinna, Nobel-museo ja Ritarihuone.

Osoite: Tukholman vanhakaupunki Gamla Stan

2. Tukholman kuninkaanlinna

Tukholman kuninkaanlinna. Kuva: visitstockholm.com.

Tukholman Kuninkaanlinna on Kuningas Kaarle XVI Kustaan virallinen residenssi, jossa kuningaspari edustaa ja työskentelee. Ruotsin kuninkaallinen perhe asui täällä aina 1980-luvulle saakka, ennen kuin asettui Drottningholmin linnaan asumaan.

Tukholman kuninkaanlinnassa on useita museoita. Livrustkammaren on Ruotsin vanhin museo, jossa on nähtävillä Ruotsin kuninkaallisiin liittyviä esineitä. Toiseksi vanhin museo on Kustaa III:n antiikkimuseo.

Kellariholvin Skattkammaren (aarrekammio) esittelee puolestaan Ruotsin kruununjalokivet. Länsi- ja pohjoissiiven alla sijaitsevassa kellariholvissa sijaitsee Tre Kronor -museo

Suosittelemme vierailemaan Kuninkaanlinnassa vartijoiden vahdinvaihdon aikana. Näky on hyvin mahtipontinen musiikin säestyksellä! Vahdinvaihto tapahtuu huhtikuusta elokuuhun joka päivä arkisin klo 12.15 ja sunnuntaisin klo 13.15.

Osoite: Kungliga slottet, 107 70 Stockholm, Ruotsi

lomamökit

3. Kungsträdgården

Kungsträdgården ja kirsikkapuut. Kuva: Wikimedia Commons.

Kungsträdgården on yksi suosituimmista ja vanhimmista puistoista Tukholmassa! Puisto sijaitsee Norrmalmin-kaupunginosassa. 

Kesällä Kungsträdgårdeniin kokoonnutaan ulkoilmakahviloihin ja ulkoilmakonsertteihin- ja tapahtumiin. Talvisin puutarhaan avataan luistelurata

Todelliseen kukoistukseena puutarha pääsee keväällä, kun kirsikkapuut puhkeavat kukkaan.

Osoite: Jussi Björlings allé, 111 47 Stockholm, Ruotsi

4. Skansen

tukholman nähtävyydet
Skansen. Kuva: Wikimedia Commons.

Skansenin ulkoilmamuseo sijaitsee Tukholman keskustasta löytyvältä Djurgårdenin saarelta. Skansen on koko perheen suosikkikohde Tukholmassa! 

Skansenilta löytyy yli sata historiallista rakennusta Ruotsin eri osista, joissa kävijä pääsee tutustumaan maan historiaan ja kulttuuriin.

Onpa Skansenilla myös eläintarha! Eläintarhassa on noin 75 erilaista pohjoismaista eläinlajia. Tämän lisäksi Skansenin akvaariossa on lähes 200 erilaista eksoottista eläinlajia.

Skansenin alueelta löytyy myös useita viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. Kesällä täällä järjestetään tv:stäkin tuttuja Allsång på Skansen -yhteislaulutilaisuuksia! 

Osoite: Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm, Ruotsi

5. Stadshuset (kaupungintalo)

tukholman nähtävyydet
Tukholman kaupungintalo. Kuva: visitstockholm.com.

Tukholman kaupungintalo on yksi tunnetuimmista rakennuksista Tukholmassa! Se sijaitsee Kungsholmenin saaren itäisessä kärjessä, Mälarenin rannalla. 

Vuonna 1923 valmistunut rakennus on arkkitehti Ragnar Östbergin suunnittelema ja edustaa kansallisromanttista tyyliä. 

Rakennus on tunnettu vuosittaisesta Nobel-palkintogaalasta, joka järjestetään kaupungintalon sinisessä salissa.

Kaupungintalon 106 metriä korkean tornin huipulla komeilee Ruotsin symboli, kolme kruunua. Torni on yksi Ruotsin tunnetuimmista maamerkeistä ja symboleista.

Osoite: Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm, Ruotsi

6. Drottningholmin linna

tukholman nähtävyydet
Drottningholmin linna. Kuva: Pixabay/hpgruesen.

Drottningholmin linna on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Suurin osa tästä 1600-luvulla rakennetusta linnasta on kuitenkin avoinna myös turisteille! 

Linna sijaitsee Lovönin saarella, 15 kilometriä Tukholman keskustasta. 

Drottningholmin linna kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Se on parhaiten säilynyt 1600-luvulla rakennettu kuninkaanlinna.

Osoite: 178 93 Drottningholm, Ruotsi

7. Metrotunnelit

tukholman nähtävyydet
Tukholman metrotunnelit. Kuva: Unsplash/dana_andreea

Tukholman metro on kätevät tapa matkustaa Tukholmassa, mutta metrotunnelit ovat myös taidenäyttely ja nähtävyys itsessään!

Tukholman metroa on kutsuttu maailman pisimmäksi taidenäyttelyksi. Metroasemilla on nähtävillä upeaa taidetta, graffitteja ja neonvaloja.  

Fun fact! Tukholman metrojunat liikennöivät pääsääntöisesti vasemmanpuoleisen liikenteen mukaan, koska Ruotsissa oli vielä metron rakentamisen alkuaikana tieliikenteessä vasemmanpuoleinen liikenne.

8. Fotografiska

tukholman nähtävyydet
Fotografiska museet. Kuva: Wikimedia Commons.

Fotografiska on modernin valokuvataiteen näyttelytila Tukholman Södermalmilla. Hulppeat 2500 m² tilat isännöivät vuosittain 4 päänäyttelyä ja 15–20 pienempää näyttelyä. 

Fotografiskan yhteydessä on myös palkittu ravintola, jonka upeista panoramaikkunoista avautuvat upeat maisemat Tukholmaan. Ravintola palkittiin vuoden 2017 parhaana museoravintolana maailmassa.

Museolippujen hinta alkaen 17,68 €/hlö. Voit ostaa liput tästä.

Osoite: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm, Ruotsi

9. Vasamuseet (Vasa-museo)

Vasamuseet. Kuva: visitstockholm.com.

Vasa-museo on meri-historiallinen museo Djurgårdenin-saarella Tukholmassa. 

Vasa-museossa on näytteillä 1600-luvulta peräisin oleva Kruunun sotalaiva Vasa, joka upposi heti neitsytmatkallaan Tukholman edustalla vuonna 1628.

Laiva nostettiin merenpohjasta vasta vuonna 1961 ja sen entisöinti alkoi.

Laiva on kertakaikkisen upea ilmestys ja entisöity hienosti vanhaan loistoonsa, joten ei ihme, että museo on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Tukholmassa! 

Osoite: Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm, Ruotsi

10. Nationalmuseum (Kansallismuseo)

tukholman nähtävyydet
Nationalmuseum. Kuva: Wikimedia Commons.

Nationalmuseum on Ruotsin valtion taide- ja designmuseo. Museon kokoelmiin kuuluu noin 700 000 esinettä, kuten maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, designesineitä, aina 1500-luvulta nykyaikaan. Museo on yksi vanhimmista taidemuseoista Euroopassa. 

Kansallismuseo sijaitsee Tukholman Blasieholmenin niemellä, kuninkaanlinnaa vastapäätä. 

Kansallismuseo oli peruskorjauksen alla viisi vuotta ja avattiin yleisölle uudestaan vuonna 2018.

Osoite: Södra Blasieholmshamnen 2, 111 48 Stockholm, Ruotsi

11. Moderna Museet

tukholman nähtävyydet
Moderna Museet. Kuva: Wikimedia Commons.

Moderna Museet eli Nykytaiteen museo Tukholmassa kuuluu maailman johtaviin nykytaiteen museoihin!

Museosta löytyy laaja kokoelma eurooppalaista taidetta, tunnetuimpina mm. Pablo Picasson ja Salvador Dalin töitä. 

Museo sijaitsee Skeppsholmenin saarella Tukholmassa.

Osoite: Exercisplan 4, 111 49 Stockholm, Ruotsi

12. Abba-museo

tukholman nähtävyydet
Pop-yhtye Abba. Kuva: Wikimedia Commons.

Abba-museo on interaktiivinen näyttely ruotsalaisesta pop-yhtye Abbasta. Tämä museo on jokaisen musiikkifanin ykköskohde! Museo sijaitsee Djurgårdenin saarella.

Näyttelyssä on esillä Abban liittyvää tavaraa, kuten esiintymisasuja, kultalevyjä ja muita muistoesineitä. Abba-museossa pääsee myös laulamaan ABBA:n hittien tahdissa äänityskopissa tai esiintymislavalla.

Museon ääniopastuksessa Benny, Björn, Agneta ja Frida muistelevat uraansa ja kertovat tapahtumista sen varrella. 

Lippujen hinta alkaen 21,23 €/hlö. Voit ostaa liput tästä.

Osoite: Djurgårdsvägen 68, 115 21 Stockholm, Ruotsi

13. Avicii Experience

tukholman nähtävyydet
Avicii Experience. Kuva: lomallelompsis.com.

Avicii Experience on interaktiivinen näyttely ja museo edesmenneestä ruotsalaisesta EDM-artisti Aviciista. Museo avasi ovensa helmikuussa 2022 ja sijaitsee Sergelin-torin tuntumassa Tukholman keskustassa. 

Avicii Experience vie kävijänsä kiehtovalle matkalle Aviciin elämän ja uran eri vaiheisiin. Näyttelyyn on rekonstroitu esimerkiksi Aviciin lapsuudenhuone sekä Aviciin studiot. Näyttelyssä on myös paljon Aviciin soittimia, kultalevyjä ja muita muistoesineitä. 

Kävijä pääsee laulamaan VR-karaokea Aviciin rakastetuimmista kappaleista, miksaamaan Aviciin suurimpia hittejä ja fiilistelemään Aviciin musiikkia upeissa ääni- ja valoefektein rakennetuissa huoneissa!

Kierroksella pääsee myös kuuntelemaan haastatteluja, jossa Aviciin ystävät ja lähipiiri muistelevat Aviciita ja hänen uraansa. 

Lippujen hinta alkaen 17,68 €/hlö. Voit ostaa liput tästä.

Osa museon tuotoista menee lyhentämättöminä Tim Bergling Foundation-säätiölle, joka on mielenterveysasioiden tietoisuutta tukeva järjestö.

Osoite: Sergelgatan 2, 111 57 Stockholm, Ruotsi

14. Junibacken

tukholman nähtävyydet
Junibacken. Kuva: Wikimedia Commons.

Astrid Lindgrenin kirjoihin perustuva elävä Satutalo Junibacken on lapsiperheiden ykköskohde Tukholmassa! Junibacken sijaitsee Djurgårdenin saarella Tukholmassa.

Junibackenissa pääsee kurkistamaan rakastetuiden hahmojen, kuten Vaahteranmäen Eemelin, Peppi Pitkätossun ja Katto-Kassisen maailmaan. 

Junibacken ei ole vain Astrid Lindgrenin satuhahmoihin perustuva paikka, vaan täältä löytyy myös monia muita rakastettuja hahmoja, kuten Muumit sekä Viiru ja Pesonen! 

Junibackenissa on myös oma leipomo ja ravintola, sekä lasten oma kirjakauppa.

Lippujen hinta alkaen 17,32 €/hlö. Voit ostaa liput tästä.

Osoite: Galärvarvsvägen 8, 115 21 Stockholm, Ruotsi

15. Gröna Lund

tukholman nähtävyydet
Gröna lund. Kuva: visitstockholm.com.

Gröna Lund -huvipuisto kuuluu koko perheen suosikkikohteisiin Tukholmassa! Huvipuisto sijaitsee Djurgårdenilla. 

Huvipuisto perustettiin vuonna 1883, mikä tekee siitä Ruotsin vanhimman huvipuiston. Huvipuistossa on kolmekymmentä laitetta, joista sekä perheen pienimmät että perheen hurjapäät voivat valita oman suosikkinsa. 

Osoite: Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm, Ruotsi

+ Tukholman shoppailu

Tukholma tarjoaa matkailijalle loistavat shoppailumahdollisuudet.

Tukholman keskustan tunnetuin ostoskatu on Drottninggatan, josta löytyy tunnetuimpien ketjujen myymälät sekä pieniä erikoisputiikkeja. Muita suosittuja ostoskatuja ovat Götgatan, Hamngatan ja Biblioteksgatan.

Tavarataloista tunnetuimpia ovat keskustassa sijaitsevat Åhléns ja NK. Suosituimmat ostoskestoskeskukset Tukholman keskustassa ovat mm. Gallerian ja Mood Stockholm.

Suosittu Mall of Scandinavia ostoskeskus puolestaan sijaitsee Solnassa, noin 10 minuutin junamatkan päässä Tukholman keskustasta. 

Trenditietoisimmat suuntaavaat Södermalmin SoFo-alueelle. SoFosta löytyy pieniä, tunnelmallisia huippumuoti-, design- ja vintage-putiikkeja.

Pohjoismaista huippudesignia etsivien kannattaa puolestaan käydä Designtorgetilla, joka sijaitsee Sergelin torilla.

Lue myös: Haaparanta – vinkit mitä ostaa ja missä kannattaa käydä!

Tukholman aktiviteetit

Tukholman hotellit ja majoitus

Esittelemme seuraavaksi 3 hotellivinkkiä Tukholmasta, aina budjettihotellista luksustason hotelliin!

Budjettimatkailijan valinta on viehättävä Castle House Inn Tukholman vanhankaupungin sydämessä. Castle House Inn sijaitsee 3 minuutin kävelymatkan päässä kuninkaanlinnasta ja lähin metroasema on 6 minuutin päässä.

Hyvin varustetuissa huoneissa on ihana persoonallinen sisustus ja todellinen budjettimatkailija valitsee huoneensa jaetulla kylpyhuoneella (saatavilla myös oma kylpyhuone, mutta hinta tällöin kalliimpi).

Neljän tähden hotellisuositus on Freys Hotel, joka sijaitsee aivan Tukholman keskustassa. Tien toisella puolella on Tukholman keskusasema (helppoa saapua esim. Arlanda Express-junalla) ja vain kulman takana on Drottninggatan-ostoskatu!

Osassa Freys Hotel Superior-plus -huoneita on oma iso parveke, josta on upeat näkymät yli Tukholman kattojen! Hotelli on myös oluenystävän suosikkikohde, sillä hotellin suositussa Belgobarenissa on jopa 300 erilaisen belgialaisoluen valikoima!

Luksustason hotellisuositus on 5 tähden hotelli Grand Hôtel Stockholm, joka sijaitsee aivan Tukholman sydämessä Tukholman kuninkaanlinnaa ja vanhaakaupunkia vastapäätä. Hotellin sijainti on mitä loistavin upealla merinäköalalla! Hotellissa on ylellinen spa, sekä kuuluisan keittiömestari Mathias Dahlgrenin omistama yhden Michelin-tähden Matbaren-ravintola.

Booking.com

Tukholman nähtävyydet kartalla

Lomalle lompsis ja nokka kohti Tukholmaa!

Listasimme tähän artikkeliin Tukholman parhaat ja rakastetuimmat nähtävyydet – 15 suosikkia!

Tukholma on suosittu matkakohde suomalaisten keskuudessa ja Tukholmaan on aina yhtä kiva matkustaa. Tukholmasta löytyy mielenkiintoisia nähtävyyksiä, upeaa arkkitehtuuria, loistavat shoppailumahdollisuudet ja monipuolinen ruokakulttuuri!

Tukholmaan on myös helppo matkustaa perheen pienimpienkin kanssa, sillä matka on lyhyt joko lentäen tai laivalla! Katso parhaat risteilytarjoukset tästä.

Mikä on sun suosikkinähtävyys Tukholmassa?

Rate this post

Jos päädyt varaamaan lennot, hotellit tai aktiviteetit käyttämällä sinisiä kumppanuuslinkkejämme tai kuvabannereitamme, saamme me pienen provision. Sinulle ei kuitenkaan tule mitään ylimääräisiä kustannuksia. Kiitos, että tuet Lomallelompsis.com-sivuston toimintaa! 🙂