Mikkelin Top 10 nähtävyydet [2023]

Mikkeli on Etelä-Savon maakuntakeskus, joka sijaitsee Saimaan rannalla. Tässä artikkelissa kerromme Mikkelin parhaat nähtävyydet ja mitä tehdä lomamatkalla Mikkelissä.

Mikkelin seutu on seitsemän kunnan – Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan muodostama matkailualue.

Mikkeli on tunnettu kesämökeistään ja vesistöistään. Mikkelistä löytyykin järviä ja lampia noin 700! 

Mikkelillä oli merkittävä osa Suomen sisällissodassa (1918), kun se toimi yhtenä niistä paikkakunnista, joista Suomen tasavallan joukkojen eli valkoisten toimintaa johdettiin.

Toisen maailmansodan aikana talvi-, jatko- ja Lapin sodassa Suomen armeijan päämaja oli sijoitettu Mikkeliin. Päämajan sijainnin vuoksi Mikkeli oli yksi eniten lentopommitetuista Suomen kaupungeista sodan aikana.

Artikkeli jatkuu alla

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Artikkeli jatkuu

Mikkelin nähtävyydet

1. Kenkävero 

Mikkelin nähtävyydet
Kenkävero. Kuva: Wikimedia commons.

Kenkävero on ehdottomasti Suomen suurin ja kaunein pappilamiljöö! Saimaan rannalla sijaitsevan pappilan historia ulottuu yli 550 vuoden taakse. Ensimmäinen papin asumus rakennettiin nimittäin tänne jo 1400-luvun puolivälissä.

Ympärivuotisesti avoinna oleva Kenkävero on erittäin tunnelmallinen käyntikohde Mikkelin reissulla.

Pihapiiristä löytyy pappilan päärakennus, näyttelyitä, myymälöitä, kahvila ja ravintola. Kaikki leivonnaiset ja leivät leivotaan käsin pappilan omassa leipomossa ja ravintolassa panostetaan lähiruokaan. 

Pappilamiljöössä voi piipahtaa ihanissa puodeissa, joista löytyy käsitöitä ja uniikkeja tuotteita.

Kesäisin vierailijat pääsevät nautiskelemaan pappilan pihapiirissä satojen kukkien kukkaloisteesta. Pappilan pihapiirissä on myös lampaita ja kanoja! 

Lue lisää ajankohtaisista aukioloajoista täältä: https://www.kenkavero.fi/

Lue myös: Lahti nähtävyydet – 15 elämystä Suomen Chicagossa!

2. Sodan ja rauhan keskus Muisti 

Mikkelin nähtävyydet
Sodan ja rauhan keskus Muisti. Kuva: muisti.org.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. 

Puolustusvoimien Päämaja on sijainnut Mikkelissä, joten Päämajamuseo perustettiin Mikkeliin 1970-luvun alussa ja sitä laajennettiin 2001.

Päämajamuseo ja Muisti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joiden näyttelyt käsittelevät sodan ja rauhan teemoja ja sotaa ilmiönä.

Muistin ensimmäinen näyttelykokonaisuus Poikkeustila käsittelee toista maailmansotaa. 

Avoinna: ma–su klo 10–17.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

3. Mannerheimin salonkivaunu

Mikkelin nähtävyydet
Mannerheimin salonkivaunu. Kuva: Wikimedia Commons.

Mikkelin rautatieasemalla on esillä Marsalkka Mannerheimin käytössä vuosina 1939–1946 ollut salonkivaunu. Vaunussa on salonki, viisi makuuhyttiä, keittiö ja wc.

Mannerheim teki salonkivaunullaan yli 100 matkaa! Salonkivaunu oli yleensä liitettynä Päämajan esikuntajunaan. Salonkivaunu saatettiin myös usein yhdistää ihan tavallisen siviilijunan perään.

Manneheimin salonkivaunu on avoinna yleisölle kerran vuodessa, 4. kesäkuuta, kun juhlitaan Puolustusvoimain lippujuhlan päivää ja Mannerheimin syntymäpäivää.

4. Mikkelin tuomiokirkko 

Mikkelin nähtävyydet
Mikkelin tuomiokirkko. Kuva: Wikimedia commons.

Puhtaaksimuuratusta punatiilestä rakennettu Mikkelin tuomiokirkko on yksi Suomen uugoottilaisen kirkkoarkkitehtuurin päätöitä.

Kirkon suunnitteli Josef Stenbäck ja se rakennettiin vuosina 1896–1897.

Kirkko kärsi vain vähäisiä vaurioita jatkosodan pommituksissa, jotka muuten tuhosivat paljon vanhaa Mikkeliä. 

Mikkelin tuomiokirkko on kesäisin (28.8 asti) avoinna ma–la klo 10–18 ja su klo 11–16.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

5. Visulahti 

Mikkelin nähtävyydet
Visulahti. Kuva: Wikimedia commons.

Visulahti on matkailukeskus, josta löytyy tekemistä koko perheelle! Erityisesti perheen pienimmät rakastavat Visulahtea.

Visulahdesta löytyy seikkailupuisto Dinosauria, sisäleikkipuisto Hyperdino, Vahakabinetti, Top Camping -leirintäalue, lomakotitalomajoitusta sekä koko perheen ravintolapalvelut. 

Dinosauriassa on lukuisia kiipeily- hyppimis- ja seikkailupaikkoja. Dinosauriasta löytyy myös erillinen vesipuistoalue, jossa on iso uima-allas vesiliukumäkineen.

Hyperdino puolestaan on avaruusaiheinen sisäleikkipuisto, joka on suunnattu alle 12-vuotiaille. HyperDinosta löytyy kiipeilyratoja, pomppupaikkoja ja liukumäkiä. 

Myös aikuiset viihtyvät Visulahdessa, jonka vahakabinetista löytyy yli 80 nuken vahanukkekokelma! Kokelmasta löytyvät mm. kaikki Suomen presidentit, kulttuurihahmoja ja julkkiksia.

Visulahden huvipuisto ja nähtävyydet ovat avoinna joka päivä kesällä 4.6–7.8. Katso ajankohtaiset aukiolojat täältä: https://www.visulahti.fi/

Lue myös: Top 10 parhaat kylpylät ja kylpylähotellit Suomessa [2023]

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

6. Tertin kartano 

Tertin kartano on upea matkakohde Mikkelissä, jossa pääsee nauttimaan gastronomian parhaimmista antimista tunnelmallisessa miljöössä.

Upeaa kartanon päärakennusta ympäröi 4 hehtaarin puutarha. Kartanon keittiö loihtii itse tuotetusta lähiruasta kansainvälisen tason ruokaelämyksiä. Tästä vakuutena on mm. arvostettu Chaine des Rotisseurs –kilpi. 

Tertin kartanon keittiössä vilja, vihannekset, mausteyrtit, marjat ja sienet ovat kaikki omien maiden antimia. 

Tertin kartanon ravintola palvelee kesäisin ja ennen joulua päivittäin, muina aikoina ennakkovarauksesta ja sopimuksen mukaan. Tertin kartanon kauppa ja kahvila ovat avoinna päivittäin vuoden ympäri klo 10–18. Kartanon kahvilassa on tarjolla paikan päällä leivottuja herkkuja ja lounas katetaan päivittäin klo 11–16. 

Tertin kartanossa on myös kuusi viihtyisää hotellihuonetta, joissa vierailla on mahdollisyys majoittua. Voit varata majoituksen kartanoon täältä.

Lue myös: Joensuu nähtävyydet – 9 unohtumatonta kohdetta!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

7. Naisvuori

Naisvuori on Mikkelin keskustan tuntumassa sijaitseva korkea mäki, joka kohoaa 43 metrin korkeuteen ja 122 metriä meren pinnan yläpuolelle.

Naisvuori ja sen korkeimmalla kohdalla sijaitseva vuonna 1911 rakennettu vesitorni ovat Mikkelin tunnetuimpia maamerkkejä!

Naisvuoren vesitorni on Suomen toiseksi vanhin varsinainen vesitorni ja vanhin säilynyt vesitorni. 

Talvi- ja jatkosodan aikana Naisvuoressa toimi päämajakaupunkia suojannut ilmavalvonta. Välirauhan aikana Naisvuoren matalampaan osaan eli Pikku-Naisvuoreen louhittiin luolasto, johon jatkosodan sytyttyä sijoitettiin Mikkelissä sijainneen päämajan viestikeskus Lokki.  

Naisvuoren kallion sisään rakennettiin 1971 myös maanalainen uimala, Naisvuoren uimahalli, joka avattiin uudelleen peruskorjattuna vuonna 2017.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

8. Astuvansalmen kalliomaalaukset 

Astuvansalmen kalliosta on löydetty noin 80 maalattua kuvaa ja ne pystytään ajoittamaan Saimaan vesistöhistorian avulla  n. 4000–2200 eaa.

Kallio näyttää kaukaa katsottuna luonnon muovaamalta suurikokoiselta kasvojen sivuprofiililta ja on arveltukin, että se miellettiin jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi ja paikasta on arveltu muodostuneen eräänlainen kulttipaikka. 

Kalliomaalausten yleisimmät kuviot ovat hirvi, ihminen ja vene. Kalliomaalaukset ovat kaikkien vapaasti ihailtavissa, mutta kuviin ei saa koskea.

Astuvansalmen kalliomaalauksille suositellaan kuljettavan vesiteitse. Luontopolkua ei suositella sen huonokuntoisuuden ja opasteiden puutteen vuoksi. Kesäsisin kalliomaalauksille järjestetään myös Hop On Hop Off -retkiä.

Artikkeli jatkuu alla

Artikkeli jatkuu

9. Lietveden maisematie

Lietveden maisematie Mikkelin ja Puumalan välillä on Suomen ehdottomasti kuvatuimpia ja kauneimpia maisemia!

Saimaan sylissä suikertava tie on yli viisi kilometriä pitkä. Tien varrelta löytyy Lietveden kioski ja näköalatasanne.  

Mikkelistä ajettaessa maisematieosuus päättyy Pistohiekalle. 

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

10. Pistohiekka 

Lietveden upea maisematie huipentuu Pistohiekalle, joka on noin 50 km Mikkelistä.

Pistohiekalta löytyy suosittu leirintäalue ja Pistohiekan tanssilava. Alueelle on valmistunut uusi lomakeskus kesällä 2023, josta löytyy majoitustilat, sauna- ja ravintolmaailma.

Alueelle on myös rakentumassa uusi 100-paikkainen Pisto Camp -leirintäalue palveluineen.

Pistohiekka mahdollistaa monenlaiset aktiviteetit, kuten veneilyn, melonnan, kalastuksen, vesiurheilun ja patikoinnin.  

Mikkeli hotellit ja muut majoitukset

Booking.com


Lomalle lompsis ja nokka kohti Mikkeliä!

Mikkeli tarjoaa vierailijalleen historiaa, nähtävyyksiä ja aktiviteettejä! Mikkelin seutu on suosittu kesämökkipaikka, eikä ihme, sillä Saimaan upeat rannat houkuttelevat kauneudellaan. Myös leppoisalla savolaisuudella lienee osasyy Mikkelin seudun suosioon!

Tässä artikkelissa listasimme Mikkelin top 10 parhaat nähtävyydet ja mitä tehdä seuraavalla reissullasi Etelä-Savon sydämessä eli Mikkelissä!

Varaa lennot ja hotellit sinisten kumppanuuslinkkien tai kuvabannereiden kautta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, että tuet lomallelompsis.com -sivuston toimintaa! 🙂