Joensuu nähtävyydet – 9 unohtumatonta kohdetta!

Muokattu 16.2.2024

Ota suunnaksi Pohjois-Karjala ja Joensuun nähtävyydet! Joensuu on kaupunki Pohjois-Karjalan maakunnassa, Saimaan Pyhäselän pohjoisrannalla Pielisjoen suulla. Joensuun seutukuntaan kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Polvijärvi, sekä Outokumpu. Joensuulla on myös yhteistä rajaa Venäjän kanssa 30 kilometriä.

Joensuu on kompakti ja näppärä kaupunki, jossa lupsakka ja iloinen meininki tarttuu! Miltä kuulostaisi kokea maailman pohjoisin trooppinen perhostalo Botania? Tai viettää leppoisa kesäpäivä Ilosaaren laguunissa uiden?

Tai kävelykierros keskustassa ihastellen Taito-korttelin pieniä putiikkeja, valokuvaushetki Joensuun suosituimman susipatsaan luona ja taiteen ihastelua taidemuseo Onnissa? Aimo annoksen historiaa tarjoilee puolestaan Joensuun bunkkerimuseo!

Pohjois-Karjalan tunturit, vehreät metsät ja järvialueet tarjoavat myös upeat puitteet nauttia retkeilystä ja luonnonrauhasta.

Nappaa tästä artikkelista top 9 kohdetta Joensuun parhaisiin nähtävyyksiin! Kerromme myös artikkelin lopussa vinkkejä Joensuun ravintoloihin ja majoitukseen!

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Joensuun nähtävyydet

1. Botania

Yksi Joensuun ehdottomasti parhaista nähtävyyksistä on tapahtumapuutarha Botania, joka sijaitsee Joensuun Linnunlahdella, noin 2 kilometriä Joensuun keskustasta.

Botaniasta löytyy kasvihuoneita, ulkopuutarhoja ja kahvila. Kasvihuoneista löytyy mm. maailman pohjoisin trooppinen perhostalo ja noin 700 eri kasvilajia!

Botanian ulkopuutarhat ulottuvat laajalle 3 hehtaarin alueelle, josta löytyy mm. aistipuutarha, lastenpuutarha, keittiöpuutarha ja japanilainen puutarha.

Puutarhat ovat elämys niin kesällä kuin talvellakin. Talvisin puutarhasta muodostuu talven ihmemaa, jossa voi ihastella upeita lumiveistoksia, käyskennellä tunnelmavalaistua kävelyreittiä pitkin tai laskea jääliukumäissä. Talvikaudella 2024 talvipuutarhaan nousee lumesta tehty, aidon kokoinen sinivalas! Tällä oikeaa sinivalasta mukailevalla teoksella on pituutta huikeat 34 metriä ja korkeutta 9 metriä! 

2. Ilosaari

Joensuu nähtävyydet
Ilosaari. Kuva: Shutterstock.com

Ilosaari on pieni, kaunis ja viihtyisä saari, joka sijaitsee vain noin 1 kilometrin päässä keskustasta.

Ilosaaresta löytyy upea laguuniuimaranta, jossa iloisia kesäpäiviä viettävät niin paikalliset kuin matkailijatkin. Ilosaaressa om myös puistoalue ja esiintymislava. 

Ilosaaressa järjestettiin aikoinaan Ilosaarirock-festivaali, kunnes festarit siirrettiin Laulurinteelle. Nykyisin Ilosaaressa järjestetään mm. Ilovaarirock ja Vekararokki.

3. Joensuu Taitokortteli

Joensuu nähtävyydet
Mustosen talo Taito-korttelissa. Kuva: Wikipedia Commons.

Joensuun taitokortteli on Joensuun keskustassa toimiva matkailu-, käsityö- ja kulttuurikortteli. Ihanan viihtyisässä puutalokorttelissa on kahvila, putiikkeja ja alueella järjestetään erilaisia kursseja, näyttelyitä ja tapahtumia.

Putiikeista löytyy mm. käsitöitä, vaatteita ja sisustustavaroita. Kahvila Kauppanauvoksessa tarjolla puolestaan Pohjois-Karjalaisia suussasulavia herkkuja. 

Taito-korttelista löytyy myös suosittu Nikolai Jäätelöt -jäätelökioski, josta saa herkullista paikallista käsintehtyä artesaanijäätelöä!

4. Joensuun Tori ja Susi Kosiomatkalla -patsas

joensuu nähtävyydet
Susi kosiomatkalla patsas torin kupeessa. Kuva: Wikipedia Commons.

Joensuun tori on kaupungin sydän ja tärkeä kohtaamispaikka. Kesällä tori pääsee todelliseen kukoistukseensa, kun torilla järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten kulttuuritori. 

Joensuun torilta saa ympäri vuoden Pohjois-Karjalaisia herkkuja, kuten karjalanpiirakoita ja sultsinoita. 

Joensuun torin kulmilla on yksi Joensuun suosituimmista valokuvauskohteista, nimittäin pronssinen Susi kosiomatkalla -patsas! Kosiosudella on tätä nykyä myös susimorsian, jonka patsaan voi bongata Joensuun kävelykadulta.

5. Pohjois-Karjalan museo Hilma ja lasten Mukulakatu

Pohjois-Karjalan museo Hilma toimii maakuntamuseona ja sijaitsee Carelicum-rakennuksessa. Museosta löytyy sekä pysyviä, että vaihtuvia näyttelyitä.

Museon paras juttu on Mukulakatu, joka on lasten ikioma satukaupunki ihastuttavine taloineen ja asukkaineen! Satukaupungissa lapset pääsevät leikin kautta tutustumaan Joensuun historiaan. 

6. Taidemuseo Onni

Taidemuseo Onni sijaitsee Joensuun ehdottomasti kauneimmassa rakennuksessa! Tämä uusrenessanssityylinen rakennus on vuodelta 1894 ja alunperin rakennus toimi lyseona. 

Taidemuseon sisällä vierailijat pääsevät tutustumaan museon taidekokoelmiin ja vaihtuviin näyttelyihin.

Monipuolisiin taidekokoelmiin kuuluu mm. Kiinan taidetta, ikonikokoelma ja eurooppalaista kirkkotaidetta.

7. Joensuun kirkko

joensuu nähtävyydet
Joensuun kirkko. Kuva: Shutterstock.com.

Joensuun kirkko on upea ilmestys mahtipontisella paikallaan Pielisjoen rannalta kohoavalla pienellä kumpareella.

Kirkko on vuodelta 1903 ja sen suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck. 

Kesäisin Joensuun kirkon takaa löytyvä kirkonmäki on suosittu paikka piknikille, ja talvisin täällä lasketaan pulkkamäkeä!

8. Joensuun kaupungintalo

Joensuu nähtävyydet
Joensuun kaupungintalo. Kuva: Wikimedia Commons.

Joensuun kaupungintalo on Eliel Saarisen suunnittelema tiilirakennus Joensuun keskustassa, Pielisjoen rannalla. 

Rakennus on vuonna 1914 valmistunut ja sen tyyli myötäilee aikansa kansallisromantiikkaa ja myöhäisjugendia. Rakennuksen tyyli on samaa tyylisuuntaa kuin Helsingin rautatieasema, joka sekin on Eliel Saarisen suunnittelema!

Kaupungintalossa sijaitsevat Joensuun kaupungin keskushallinto, kaupunginteatteri ja ravintola. 

Tiesitkö, että myös Lahden kaupungintalo on Eliel Saarisen käsialaa?

Lue myös: Top 15 parhaat nähtävyydet Lahdessa!

9. Bunkkerimuseo

joensuu nähtävyydet
Bunkkerimuseon juoksuhauta. Kuva: Wikimedia Commons.

Bunkkerimuseo on sotahistoriallinen museo. Se on osa Salpalinjaa, 1200 kilometrin mittaista talvisodan jälkeen rakennettua linnoitusketjua. Bunkkerimuseon alueella voi tutustua Salpalinjan linnotusrakenteisiin aivan alkuperäisellä paikallaan. 

Bunkkerimuseossa on esillä kaksi kunnostettua teräsbetonibunkkeria, taistelu- ja yhdyshautaa sekä panssariestekivilinjaa.

Joensuun bunkkerimuseo sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Joensuun keskustasta, Marjalan kaupunginosassa.

Joensuu ravintolat

Ravintola Kielo tarjoaa Fine dining -ruokaa sesongin parhaista raaka-aineista.

Local bistro tarjoilee sekä lounasta että à la carte -annoksia. Konstailettomat maut, läheltä tulevat raaka-aineet ja viihtyisä miljöö takaavat antoisan ravintolakokemuksen!

Kreikkalaista ruokaa keskellä Pohjois-Karjalaa tarjoilee Ravintola Kreeta Joensuun keskustassa.

Jokiasema tarjoaa Joensuun ehdottomasti kauneimman kesäterassin! Jokiasemalta löytyy myös Camping-alue ja vierasvenesatama.

Joensuu hotellit ja muut majoitukset

Booking.com

Hotellisuositukset

Boutique Aparthotel Lietsu on neljän tähden ihana kodikas huoneistohotelli aivan Joensuun keskustassa! Huoneistoissa on uniikit sisustukset, joihin kuuluu hyvin varusteltu keittiö tiskikoneineen!

Sokos Hotel Kimmel sijaitsee aivan Pielisjoen rannalla! Hotelli on vastikään saanut täysin uusitun ilmeen. Sokos Hotel Kimmelistä löytyy ravintola Bistro Heili sekä iltaravintola Las Palmas.

Lomalle lompsis ja nokka kohti Joensuuta!

Tässä artikkelissa listasimme Joensuun parhaita nähtävyyksiä.

Joensuu on kompakti kaupunkikohde, jossa viihtyy koko perhe. Pohjois-Karjalainen tunturiluonto, rikas kulttuuri ja historia tekevät reissusta ikimuistoisen!

Joensuusta on lyhyt matka Itä-Suomen muihinkin matkailukohteisiin, kuten Kolin kansallismaisemiin, Valamon luostariin, Patvinsuon kansallispuistoon ja Ilomantsin historianähtävyyksiin.

Joensuun ehdoton ykköstapahtuma on heinäkuussa järjestettävä kolmipäiväinen Ilosaarirock.

Onko Joensuu sulle tuttu kaupunki?

Lue myös: Top 45 Tampereen parhaat kohteet

Rate this post

Jos päädyt varaamaan lennot, hotellit tai aktiviteetit käyttämällä sinisiä kumppanuuslinkkejämme tai kuvabannereitamme, saamme me pienen provision. Sinulle ei kuitenkaan tule mitään ylimääräisiä kustannuksia. Kiitos, että tuet Lomallelompsis.com-sivuston toimintaa! 🙂