Kokkolan nähtävyydet – Tutustu idylliseen merenrantakaupunkiin!

Tervetuloa idylliseen merenrantakaupunki Kokkolaan ja sen nähtävyyksiin! 

Kustaa Aadolf II perusti kaupungin vuonna 1620, eli kaupunki juhli vastikään 400-vuotissyntymäpäiviään.

Kokkola oli yksi aikansa merkittävimmistä tervakaupan keskuksista, sekä merkittävä merenkulku- ja laivanrakennuspaikka.

Nykypäivän Kokkolassa ja sen lähialueilla riittää nähtävää ja tehtävää koko perheelle!

Tee aikamatka värikkäiden puutalojen asuttamaan Neristaniin, ihastele Tankarin majakkasaaren kauniin karua saaristoluontoa, valloita Vattajan koskemattomat hiekkadyynit ja piipahda hurmaavassa Toivosen eläinpuistossa.

Kesällä Kokkolassa riittää tapahtumia, kun Kokkolan Viinijuhlat saa festarikansan liikkeelle ja elokuun lopussa puolestaan juhlitaan veden, tulen ja valon juhlaa eli Kokkolan Venetsialaisia!

Listasimme tähän artikkeliin 10 parasta nähtävyyttä Kokkolassa ja sen lähiseudulla!

Artikkeli jatkuu alla

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Artikkeli jatkuu

Kokkolan nähtävyydet

1. Tankarin majakkasaari

Kokkolan nähtävyydet
Tankarin majakkasaari. Kuva: Shutterstock.com

Tankarin majakkasaari on Kokkolan ulkosaaristossa sijaitseva majakkasaari. Majakka otettiin käyttöön vuonna 1889 ja se on edelleenkin toiminnassa!

Majakkasaarelta löytyy myös muita mielenkiintoisia rakennuksia, kuten kalamajoja, hylkeenpyyntimuseo, luotsiasema, kahvila ja kirkko.

Kesällä pääset majakkasaarelle saaristoristeilijä M/S Jennyn kyydissä. M/S Jenny liikennöi Meripuistosta ja matka saarelle kestää n.1,5 tuntia.

Tankariin on mahdollista suunnata myös omalla veneellä. Majakkaan sisälle pääsee tutustumaan majakkapäivinä.

Tankarin majakkasaaresta erikoisen tekee se, että siellä voi myös yöpyä vierasmajaksi kunnostetussa kalamajassa tai Tankar Inn -hostellissa! Miltä kuulostaisi pimenevä kesäyö majakkavalojen loisteessa?

Saarta kiertää 1,5 km luontopolku, jonka varrella on mahdollisuus tutustua saaren kauniin karuun luontoon, lintuihin ja kasvillisuuteen.

Tutustu samalla reissulla länsirannikon muihinkin kaupunkeihin, kuten Vaasaan, Pietarsaareen ja Kalajoelle!

💡 Suosittelemme

Maista Kahvila Cafe Tankarin suussasulavan herkullista lohikeittoa ja saaristolaisleipää!

2. Neristan

Kokkolan nähtävyydet
Neristan. Kuva: lomallelompsis.com

Kokkolan vanhakaupunki Neristan on yksi arvokkaimmista ja parhaiten säilyneistä historiallisista puutalokaupunkialueista.

Neristan on 12 korttelia suuri alue täynnä kauniita, värikkäitä ja perinteikkäitä puutaloja.

Vanhimmat säilyneet puutalot täällä ovat aina 1700-luvulta. Neristan tulee ruotsin kielestä ja tarkoittaa ner i stan, eli ”alakaupunki”.

Tälle vastakohta oli oppistan eli ”yläkaupunki”. Alakaupunkia asuttivat aikanaan käsityöläiset ja merimiehet perheineen, kun taas yläkaupungissa asuivat varakkaimmat kauppiaat ja laivanvarustajat.

Tutustu myös naapurikaupunki Pietarsaaren puutalokaupunginosa Skataan!

Neristanin kohtalo oli uhattuna 1960-luvulla, kun kaupunki suunnitteli rakentavansa vanhojen puutalojen tilalle uusia kerrostaloja.

Onneksi alueen kulttuurihistoriallinen arvo kuitenkin lopulta ymmärrettiin ja Neristan sai suojelukaavan vuonna 1982.

Osoite: Neristan 67100 Kokkola

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

💡 Suosittelemme

Neristanissa on helppo kulkea omatoimisesti ihastelemassa taloja, mutta voit myös halutessasi hakea kartan mukaasi museosta, kirjastosta tai matkailuinfosta.

Neristanin katukyltit ovat ihastuttavia, sillä ne kertovat kadun nimen lisäksi myös sen historiasta!

Kierrellessäsi Neristanissa voit bongailla ikkuinoilta posliinikoiria. Nämä koirat ikkunalaudoilla olivat ennenvanhaa merkkinä siitä oliko talon isäntä merillä tai kotona.

Kadulle päin katselevat koirat olivat merkki siitä, että isänä oli merillä. Sisällepäin katseleva koira puolestaan viesti siitä, että isäntä oli kotona.

Kuljeskellessasi Neristanin korttelissa voit myös huomata vanhoja ”juorupeilejä” ikkunoissa.

Jo nimensä mukaisesti näiden peilien avulla saatettiin ennenvanhaa katsella sisältä käsin mitä kadulla ja naapurustossa tapahtui!

3. Brita-Marian puisto ja skeittiparkki

Kokkolan Nähtävyydet
Skeittiramppi ja Hollyhaka-kyltti. Kuva: lomallelompsis.com

Neristanista on helppo jatkaa matkaa Kaupunginsalmi Suntia pitkin Brita-Marian puistoon.

Tässä toiminnallisessa puistossa on 90 lajin puulajipuisto, amfiteatteri, rullaluistelurata, elektroninen liikuntapeli, grillipaikka ja kiipeilyverkko.

Puiston yhteydessä on skeittiparkki, jonka taustalla komeilee Hollyhaka-kyltti, joka muistuttaa ikonista Hollywood-kylttiä!

💡 Suosittelemme

Testaa skeittiparkin edustalta löytyvää hauskaa elektronista dj-laitetta, johon voi myös yhdistää omaa musiikkia!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

4. Roosin talo ja K.H. Renlundin museo

Kokkolan nähtävyydet
K.H. Renlundin museo. Kuva: lomallelompsis.com

Roosin talo on vuonna 1813 rakennettu kivitalo, jonka Andreas Roos rakennutti perheensä kodiksi ja kauppaliikkeeksi.

Roos oli aikoinaan Suomen rikkain mies. Nykyään rakennuksessa toimii K.H. Renlundin museo. Tiloista löytyy vaihtuvia näyttelyitä, sekä kauppaneuvos Karl Herman Renlundin testamenttaama arvokas taidekokoelma.

Osoite: Pitkänsillankatu 39, 67100 Kokkola

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

5. Museokortteli

Kokkolan nähtävyydet
Pedagogio. Kuva: lomallelompsis.com

Museokortteli on osa K.H. Renlundin museota. Pihapiirissä on rakennuksia usealta eri vuosisadalta, vanhimpana niistä Pedagogio, joka on Suomen vanhin ei-kirkollinen puutalorakennus kaupunkiympäristössä.

Pedagogiota vastapäätä on puolestaan Lassanderin talo, jossa pääsee aikamatkalle 1700-luvun kauppiasperheen kotiin. Talo vie myös tutustumismatkalle kaupankäynnin ja merenkulun historiaan.

Pihapiirin kolmas rakennus toimi aikanaan pedagogion opettajan asuntona, sekä myöhemmin kansakouluna ja kirjastona. Nykyisin rakennus toimittaa ITE-museon virkaa.

Museokorttelin pihapiirin neljäs rakennus on Kokkolan luonnontieteellinen museo Kieppi, joka avaa ovensa uudestaan vuonna 2022. Rakennuksen vanha osa tuhoutui pahoin tulipalossa vuonna 2019.

Osoite: Pitkänsillankatu 39, 67100 Kokkola

💡 Suosittelemme

Pistäydy Museokorttelin pihapiirin vanhassa leipomossa, jossa toimii kesäisin vohvelikahvila. Ihana kahvila, jonka suolaiset ja makeat vohvelit vievät kielen mennessään, nam!

6. Meripuisto ja Kokkola Camping leirintäalue

Meripuisto on puistoalue Kokkolan parhaalla merinäköalalla! Meripuisto on ehdoton suosikkikohde koko perheelle, täällä riittää tekemistä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Meripuistoon on ihana tulla kesällä piknille, uimaan ja touhuamaan koko perheen voimin.

Meripuisto ja sen alue sijaitsevat aivan Kokkolan asuntomessualueen vieressä. Matkaa keskustasta tänne tulee n. 2,5 km.

Meripuiston vieressä sijaitsee Kokkola Camping -leirintäalue. Meripuisto on saaristoristeilijä m/s Jennyn kotisatama, josta alus tekee matkoja Tankarin majakkasaarelle!

Meripuistosta löytyy uimaranta, leikkipaikka, frisbeegolf-koreja, rantapallokentät, skeittipaikka, ulkokuntosali, padel-kentät ja grillausmahdollisuus. Vieressä olevasta Kokkola Campingistä löytyy myös minigolfrata.

Puiston ravintola- ja anniskelutarjonnasta vastaa kesäisin ravintola Burger Village, joka tekee Kokkolan ehdottomasti parhaimmat ja maukkaimmat hampparit!

Osoite: Meripuisto, Kokkola

Artikkeli jatkuu alla

Artikkeli jatkuu

💡 Suosittelemme

Suosittelemme suuntaamaan meripuistoon kävellen tai pyörällä! Matka keskustasta Meripuistoon (2,5 km) on hurjan kaunis ja viehättävä, kun matka taittuu kaunista Suntin vartta pitkin. Matkan varrelle osuu vanhoja punaisia venevajoja!

7. Harrbådan majakka

Kokkolan nähtävyydet
Harrbådan majakka. Kuva: visitkokkola.fi

Harrbåda eli Harriniemi sijaitsee n. 4 km Kokkolan keskustasta. Majakka rakennettiin vuonna 1953, mutta se poistettiin käytöstä vuonna 1979. Harrbådan majakka onkin harmikseen päässyt nykyisin pahasti rapistumaan.

Tarkimmat huomauttavat, että kyseessä ei itseasiassa ole majakka vaan loisto.

Harrbådassa on ympärivuotinen reittialue, jossa voi ulkoilla merkityillä luontopoluilla.

Harrbådan majakka ei ole mikä tahansa majakka, vaan tarina kertoo täällä kummittelevan! Majakan kummitus kuuluu olevan muuan Harrbådan neito.

8. Toivosen eläinpuisto

Lapsiperheiden ehdoton ykköskohde tulee tässä! Toivosen hellyttävä eläinpuisto ja sitä ympäröivä museokylä sijaitsee Kälviällä, n. 10 km Kokkolasta.

Eläinpuistossa löytää maalaistalon eläimiä, kuten poneja, possuja, lehmiä, vuohia, lampaita, kanoja, kissoja, koiria ja kaneja.

Eläinpuistoa ympäröivässä musokylässä on 50 rakennusta, joissa voi tutustua 40-luvun kyläkouluun, kauppapuotiin, polttomoottorimuoseoon, puusepäntehtaaseen, auto- ja traktorimuseoon.

Lapsille on rakennettu oma leikkipuistoalue, jossa on ihania leikkimökkejä ja hauska leikkikauppa.

Eläinpuistosta löytyy myös Savupirtti-Kaffila, joka on ihanassa 1700-luvun pohjalaisessa maalaistalossa.

9. Vattajan hiekkarannat

Kokkolan nähtävyydet
Vattajan hiekkarannat. Kuva: lomallelompsis.com

Tässä tulee nähtävyys, joka sijaitsee 40 km Kokkolasta, mutta jonne kannattaa ehdottomasti Kokkolan viisitillä myös poiketa!

Kyseessä on upeat Vattajan hiekkarannat, joka on 15 km pitkä hiekkadyynialue. Hiekkarannat ovat luonnontilassaan kerrassaan upeita ja rannoilla riittää merinäköalaa ja hiekkaa silmänkantamattomiin!

Vattajan hiekkadyynit ja aallokot ovat myös suosittu kohde surffareiden joukossa!

Vattajan dyynialue ei ole mikä tahansa hiekkaranta-alue, sillä Vattajan alue toimii myös Puolustusvoimien harjoitusalueena, jonka vuoksi liikkumista alueella voi ajoittain olla rajoitettu.

10. Ohtakarin kalastajakylä

Kokkolan nähtävyydet
Ohtakarin kalastajakylä. Kuva: lomallelompsis.com

Heti Vattajan dyynialueen vieressä sijaitsee Ohtakarin kalastajakylä. Ohtakari on kalastajille tärkeä tukikohta ja paikan kalastushistoriaan pääsee tutustumaan Ohtakarin kalastusmuseossa.

Ohtakarista löytyy näköalatorni, josta on upeat näköalat merelle ja Vattajan dyyneille! Ohtakarilta löytyy myös luontopolku, grillikatos, vierasvenesatama ja kesäisin kahvila.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

Ravintolat ja kahvilat Kokkolassa

Roja

Roja-ravintola tarjoaa ihanan rentoa ja viihtyisää tunnelmaa ja maukasta välimerellisen teemaista ruokaa, kuten tapaksia! Kesällä viihtyisä pieni terassi, josta aukeaa näkymät Chydeniuksen puistoon.

Nera Scandinavian Steak House

Vain kivenheiton päässä Rojasta, Vanhankaupungin sydämessä, sijaitsee Nera Scandinavian Steak house.

Nera kuvailee ruokaansa ”sekoitukseksi pohjoismaista rentoa bistroa ja kansainvälistä Steakhouse-meininkiä”.

Lounasta Neran idyllisellä sisäpihalla ja nauti kesätunnelmasta!

Kesäravintola Mustakari

Kesäravintola Mustakari tarjoilee upeat merinäköalat kera purjeveneiden ja maistuvaa ruokaa! Tämä purjehduspaviljonki rakennettiin vuonna 1908.

Mustakari sijaitsee n. 3 km päässä Kokkolaan keskustasta.

Gastro Kettu

Kokkolan ehdottomasti uniikein kesäravintolapaikka on Kruununvoudintalon Gastro Kettu! Herkullista ruokaa ja ihana puutarhamiljöö.

Burger Village

Burger Village tarjoaa parhaat hampurilaiset Kokkolassa. Burger Villagesta löytyy myös Tapas-menu. Kesällä Burger Villagella on viihtyisä ulkoilmaravintola Meripuistossa.

Random Cafe

Kokkolan parhaat pullat tulevat Random-kahvilasta! Kahvila on erityisen kuuluisa kookospullastaan.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

Kokkolan majoitus ja hotellit

Booking.com

Kokkolan hotellit

Hotel Seurahuone on vuonna 1894 rakennettu hotelli aivan Kokkolan keskustassa. Pitkän historian omaavalla hotellilla kummittelee Elsi-niminen kummitus, joka kylläkin on kuulemma täysin harmiton!

Aivan Hotelli Seurahuoneen vierestä löytyy toinenkin hotelli, Hotel Kokkola, joka tarjoaa viihtyisää majoitusta aivan Kokkolan keskustassa sekin!

Muut majoitukset

Haluatko majoittua idyllisessä Neristanin vanhassa kaupungissa? Upea Wanha Kartano tarjoaa historiallisen miljöön vierailullesi!

Haluaisitko kauemmas keskustan hälinästä? Emmes Retreat tarjoaa majoitusta luonnon keskellä ainutlaatuisissa puumajoissa, aivan järven rannalla. Emmes Retreat järjestää myös erilaisia retriittejä, kursseja ja hoitoja. Emmes Retreat sijaitsee Alavetelissä, n. 20 km Kokkolasta.

Lomalle lompsis ja nokka kohti Kokkolaa!

Tähän postaukseen kokosimme Kokkolan parhaat nähtävyydet, jotka jokaisen Kokkolaan suuntavan kannattaa kokea!

Kesällä kaupunki herää eloon, ja Kokkolassa järjestettävät Kokkolan Viinijuhlat tuovat kaupunkiin musiikkimaailman kärkinimiä esiintymään.

Elokuun lopussa puolestaan juhlitaan veden, tulen ja valon juhlaa eli Kokkolan Venetsialaisia.

Kokkolasta on loistava mahdollisuus jatkaa myös muihin länsirannikon kaupunkeihin, kuten Pietarsaareen, Vaasaan ja Kalajoelle.

Onko Kokkola sulle tuttu kaupunki?

lomamökit

Varaa lennot ja hotellit sinisten kumppanuuslinkkien tai kuvabannereiden kautta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, että tuet lomallelompsis.com -sivuston toimintaa! 🙂