Vaasan nähtävyydet – Top 10 parhaat paikat! [2023]

Mitäpä jos suuntaisit seuraavalle kaupunkilomalle Suomen aurinkoisimpaan kaupunkiin Vaasaan kokemaan Vaasan parhaat nähtävyydet?

Ylitä Suomen pisin silta Merenkurkun saaristoon, ihastele kalastajakylän idyllisiä venevajoja ja näe maailman nopein maankohoaminen omin silmin!

Pistäydy myös Strömsössä, kuljeskele historiallisilla Vanhan Vaasan raunioilla ja tutustu Suomen ehkäpä kauneimpaan kirkkoon.

Tätä kaikkea tarjoaa Vaasa.

Vaasa on kaunis kaupunki, jossa historia ja nykyaika kohtaavat. Merellinen tunnelma, ainutlaatuinen saaristoluonto, upeat vanhat historialliset rakennukset ja kulttuurikohteet, sekä monipuolinen ravintolatarjonta tekevät Vaasasta loistavan lomakohteen. 

Lue alta, mitä suosittelemme näkemään ja tekemään Vaasassa! Listasimme 10 nähtävyyttä seuraavalle kaupunkilomallesi Vaasaan.

Artikkeli jatkuu alla

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Artikkeli jatkuu

Vaasan nähtävyydet – mitä tehdä Vaasassa?

1. Merenkurkun saaristo

Vaasan nähtävyydet
Merenkurkun saaristo. Kuva: Shutterstock.com.

Vaasan seudun kuuluisin nähtävyys on Merenkurkun saaristo. Se on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla.

Merenkurkun saaristo muodostaa yhdessä Ruotsin Korkearannikon (Höga Kusten) kanssa yhdessä yhteisen geologisen maailmanperintökohteen. 

Merenkurkun saaristossa voi kokea, kuinka jääkausi ja maankohoaminen ovat vaikuttaneet saaristomaisemaan. Merenkurkussa maankohaminen on maailman nopeinta. Täällä merestä kohoaa A4­-arkin verran uutta maata joka sekunti!

Osoite: Merenkurkun saaristo, 65870 Mustasaari

2. Raippaluodon silta

Vaasan nähtävyydet
Raippaluodon silta. Kuva: Shutterstock.com.

Raippaluodon silta vie Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosaan. Silta on Suomen pisin silta ja se on upeat 1045 metriä pitkä! Sillan kupeessa sijaitsee kahvilaravintola Berny’s sekä vierailukeskus Maailmanperintöportti. Raippaluodon silta valmistui vuonna 1997. 

Merenkurkun saaristossa on tänä päivänä jopa 5600 saarta! Merenkurkun saaristo tarjoaa ainutlaatuisen tutkimusmatkan.

Useimpiin kohteisiin pääsee helposti autolla tai veneellä. Aluetta voi myös tutkiskella pyöräillen, meloen tai patikoiden. 

Matka Vaasan keskustasta Raippaluodon sillalle on noin 20 km.

Osoite: Raippaluodon silta, Replotvägen, Mustasaari

💡  Suosittelemme

Pysähdy Raippaluodon sillan kupeeseen parkkipaikalle ja kävele sillan korkeimmalle kohdalle ihastelemaan maisemia! Etenkin auringonlaskun aikaan tämä paikka on taianomainen.

Varaudu kuitenkin siihen, että huipulla tuulee aina kovaa! 

Jatka matkaa Raippaluodon sillalta Svedjehamnin idylliseen kalastajakylään. Matkaa Raippaluodon sillalta tänne on n. 20 km.

Svedjehamnin kalastajakylässä sinua vastassa ovat vanhat, kauniit venevajat ja idyllinen kahvila-ravintola Salteriet. Täältä löytyy myös Saltkaret-näkötorni upeine merimaisemineen sekä luontopolkuja ja vaellusreittejä.

Tutustu myös idylliseen Kokkolaan ja Ohtakarin kalastajakylään!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

3. Strömsö 

Vaasan nähtävyydet
Strömsön huvila. Kuva: Wikimedia Commons.

Strömsön idyllisen kaunis huvila toimii kuvauspaikkana suuren suosion saavuttaneelle Strömsö tv-ohjelmalle, jossa kaikki todella menee niinkuin Strömsössä!  Eli jos olet kuullut sanonnan “Ei mennyt ihan kuin Strömsössä”, niin se juontaa juurensa juuri tänne!

Strömsön huvila on vuonna 1852 rakennettu ja se sijaitsee Vaasan Västervikissä, noin 10 km päässä Vaasan keskustasta. 

Osoite: 65280 Vaasa

💡  Suosittelemme

Nappaa kesällä laukkuun mukaan uimakamppeet ja pulahda veteen Strömsön huvilan vieressä sijaitsevalla uimarannalla!

4. Vanhan Vaasan rauniot

Vaasan nähtävyydet
Vanhan Vaasan rauniot. Kuva: Shutterstock

Vanhan Vaasan raunioilla voi kokea todellista historian havinaa. Vanha Vaasa on saanut nimensä kirjaimellisesti siitä, että Vaasan kaupunki sijaitsi Vanhan Vaasan alueella aina vuoden 1852 Vaasan tulipaloon asti, jonka jälkeen kaupunki siirrettiin nykyiselle paikalleen, noin 7 kilometrin päähän lähemmäs merta. 

Tulipalo aiheutti silloiseen kaupunkiin suuria tuhoja. Nykyään Vanhasta Vaasasta ovat edelleen nähtävillä 1400–1500-luvulla rakennetun Pyhän Marian kirkon rauniot sekä nykyisin museona toimiva kauppias Abraham Wasastjernan kivitalo, joka oli ainoa palosta tuolloin selvinnyt yksityisasunto.

Osoite: Kauppiaankatu 5, 65380 Vaasa

💡  Suosittelemme

Pakkaa kesällä eväät mukaan ja pidä piknik raunioiden nurmi-alueella. Talvella täällä voi puolestaan laskea pulkkamäkeä!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

5. Mustasaaren kirkko

Vaasan nähtävyydet
Mustasaaren kirkko. Kuva: Wikimedia Commons.

Vanhassa Vaasassa sijaitsee myös tämä Mustasaaren kirkko. Kirkko rakennettiin alunperin hovioikeuden taloksi vuonna 1786, ja muutettiin myöhemmin Vaasan palon jälkeen kirkoksi.

Mustasaaren kirkko on yksi kauneimmista rakennuksista ja nähtävyyksistä Vaasassa!

Mustasaaren kirkko ei ensisilmäyksellä muistuta tyypillistä kirkkoa, minkä selittääkin sen historia hovioikeutena.

Kirkko komeilee pitkän ja upean lehtipuiden reunustaman kujan päässä. Näky on kerrassaan upea, niin kesällä kuin talvellakin.

Osoite: Adelcrantzinkuja 1, 65380 Vaasa

6. Vaasan kauppahalli 

Vaasan nähtävyydet
Vaasan kauppahalli. Kuva: lomallelompsis

Jos Vaasan nähtävyyksissä kiertely on saanut jo vatsan hiukomaan, niin nyt olisi oiva hetki siityä kohti Vaasan keskustaa ja mikäpä olisi sen mukavempi kuin pysähtyä lounaalle tai iltapäiväkahveille tunnelmalliseen Vaasan kauppahalliin maistelemaan paikallisia herkkuja! 

Kauppahalli on palvellut vaasalaisia jo 100 vuoden ajan! Upea goottilaistyylinen kauppahallirakennus on yksi Suomen vanhimmista kauppahalleista. 

Osoite: Vaasanpuistikko 18, 65100 Vaasa

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

💡  Suosittelemme

Mitäpä, jos pistäytyisit Bistro-kauppahalliin nauttimaan heidän herkullisia salaattejaan tai club sandwichejään? Nämä annokset ovat myös instagrammattavien ruokien parasta kastia!

7. Vaasan Kaupungintalo ja Vaasan kirkko

Vaasan nähtävyydet
Vaasan kaupungintalo. Kuva: Wikimedia Commons.

Vaasan torin kupeessa sijaitsevat Vaasan kaupungintalo ja Vaasan kirkko ovat kummatkin upeita ja kauniita rakennuksia.

Vaasan kaupungintalo otettiin käyttöön vuonna 1883 ja sen suunnitteli ruotsalainen arkkitehti Magnus Isaeus. Kaupungintalon koristelu on uusbarokkilaista ja peräisin 1890-luvulta. 

Osoite: Senaatinkatu 1, 65100 Vaasa

Vaasan nähtävyydet
Vaasan kirkko. Kuva: Wikimedia Commons.

Heti kaupungintalon vieressä komeilee Vaasan kirkko, joka on arkkitehti Carl Axel Setterbergin suunnittelema.

Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1862 ja se edustaa englantilaista gotiikkaa. Vaasan kirkossa on kuuluisa Albert Edelfeltin vuonna 1894 maalaama alttaritaulu “Paimenten kumarrus”. Vaasan kirkko toimii tiekirkkona, ja on kesäisin auki joka arkipäivä.

Osoite: Kirkkopuistikko 24, 65100 Vaasa

💡  Suosittelemme

Jos kahvihammasta kolottaa, löytyy kirkon vierestä Vaasan parhaat kahvilat! Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on Pharmacy House. Ihana tunnelma ja herkullista makeaa ja suolaista tarjolla. Testaa ainakin täältä suussasulava Brita-kakku!

Vaasan nähtävyydet
Kuva: lomallelompsis.com
Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

8. Vaasan sisäsatama ja Vaasa-kyltti

Vaasan nähtävyydet
Sisäsataman Vaasa-kyltti. Kuva: shutterstock.com

Sisäsatama kutsuu viihtymään niin kesällä kuin talvellakin! Keskustasta tänne on vain noin 1 km matka. Vaasa-kyltti on paikka, johon kannattaa ehdottomasti pysähtyä selfie-kuville! Kesällä sisäsataman terassilla on huikea tunnelma kera live-musiikin.

Osoite: 65100 Vaasa

💡  Suosittelemme

Ota kävely Vaasan rantareittiä pitkin. Rannan vieressä kulkee pyörätie, jonka varrella on paljon nähtävää. Rantareitin varteen osuu myös loistavia ravintoloita, kuten Ravintola Hejm. Loistavaa ruokaa, viihtyisä tunnelma ja upea merinäköala!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

9. Kuntsi modernin taiteen museo

Vaasan nähtävyydet
Kuntsi modernin taiteen museo. Kuva: Wikimedia Commons.

Sisäsatamassa sijaitsee myös Kuntsin modernin taiteen museo. Museo on saanut nimensä taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913-1985) mukaan.

Simo Kuntsin perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä Suomen merkkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista!

Osoite: 65100 Vaasa

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

10. Vaasan Auto- ja moottorimuseo

Vaasan nähtävyydet
Kuva: vaasanautomuseo.fi

Vaasan auto- ja moottorimuseo on koko perheen ehdoton ykköskohde Vaasassa!

Museo on Suomen suurin yksityinen automuseo, jossa on näyttelyitä kolmessa eri kerroksessa. Esillä on laaja kirjo erilaisia autoja, moottoripyöriä, mopoja ja polkupyöriä aina 1900-luvun alusta nykypäivään.

Museo sijaitsee Vaasan keskustan tuntumassa. Museosta löytyy myös kahvila, joka palvelee aina museon ollessa auki.

Museo palvelee 1.5–31.8 joka päivä klo 10-17 (poissuljettuna juhannus). Voit katsoa ajankohtaiset aukioloajat täältä.

Osoite: Myllykatu 18 B, 65100 Vaasa

Vaasan hotellit ja majoituspaikat

Vaasan hotellisuositukset:

Vaasan kaunein ja uniikein hotelli on Hotelli Astor. Tämä yli 100 vuotias rakennus komeilee heti rautatieasemaa vastapäätä. Astor on tunnettu myös herkullisista aamiaisistaan ja brunsseistaan!

Aivan keskustan tuntumassa sijaitsee myös hotelli Scandic Vaasa. Scandic Vaasan uusi laajenettu rakennus on hulppea maamerkki kaupungissa! Scandic hotelli sopii myös luksusta haluaville, sillä täällä voit valita huoneen poreammeella.

Budjettimatkailijan varma valinta on Omena Hotel Espen Vaasa tai GreenStar Hotel Vaasa.

Lue myös: Hotel Astor Vaasa: Kokemuksia Vaasan upeimmasta hotellista!

Booking.com
Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

Lomalle lompsis ja nokka kohti Vaasaa!

Kokosimme tähän artikkeliin Vaasan parhaat nähtävyydet, jotka jokaisen Vaasan suuntaavan kannattaa kokea! Vaasa on loistava matkakohde koko perheelle.

Etäisyydet ovat lyhyitä ja jo pelkästään keskusta-alueella on paljon tekemistä ja näkemistä. Vaasa on myös kulinaristimatkailijalle oiva kohde, sillä Vaasassa on erittäin laaja tarjonta ravintoloita ja kahviloita.

Kesällä keskusta-alue ja sisäsatama täyttyvät toinen toistaan viihtyisimmistä terasseista.

Kesä tuo mukanaan Vaasaan myös monen monta mielenkiintoista tapahtumaa, kuten musiikkiin keskittyvät Vaasa Festival ja Bigday Summer Festival.

Vaasasta on loistava mahdollisuus jatkaa myös muihin länsirannikon kaupunkeihin, kuten Pietarsaareen, Kokkolaan ja Kalajoelle.

Vaasasta pääsee myös suoralla laivayhteydellä Ruotsin Uumajaan, jonne voi lähteä joko päivä- tai yönylireissulle. Vaasan ja Uumajan välillä liikennöi maailman ympäristöystävällisin matkustaja-alus Aurora Botnia.

Onko Vaasa sulle tuttu matkakohde?

lomamökit

Varaa lennot ja hotellit sinisten kumppanuuslinkkien tai kuvabannereiden kautta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, että tuet lomallelompsis.com -sivuston toimintaa! 🙂