Pietarsaaren nähtävyydet – Pohjanlahden todellinen helmi!

Pietarsaari on idyllinen ja viihtyisä merenrantakaupunki, joka sijaitsee Pohjanlahden rannikolla.

Pietarsaari ja sen nähtävyydet ovat Pohjanlahden todellinen helmi!

Pietarsaari eli tuttavallisemmin ”Jeppis” (ruotsiksi Jakobstad) on kaksikielinen kaupunki, jonka seudun kuntiin kuuluvat Kruuunupyy, Luoto, Pedersöre ja Uusikaarlepyy.

Pietarsaaren kaupunki perustettiin vuonna 1652 ja sen historia on tunnettu tupakkatehtaastaan ja laivarakennuksestaan.

Pietarsaari on myös kansallisrunoilija J. L. Runebergin syntymäkaupunki!

Pohjanlahden saaristo ja sen upean karu luonto ovat ainutlaatuisia. Meri ja luonto ovatkin tärkeä osa pietarsaarelaisuutta ja näistä pääsee nauttimaan Fäbodan metsissä ja hiekkarannoilla.

Pietarsaaressa pääset myös ihastelemaan vanhaa puutalokaupunginosa Skataa, Pohjoismaiden suurinta kelloa, Euroopan ensimmäistä Arktista museo Nanoqia ja puutarhojen kukkaloistoa niin Koulupuistossa kuin Aspegrenin puurarhassa!

Pietarsaari on loistava matkakohde, joka sopii sekä aktiivilomailijalle sekä kulttuurista kiinnostuneille!

Artikkeli jatkuu alla

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Artikkeli jatkuu

Pietarsaaren nähtävyydet

1. Strengbergin tupakkatehdas ja kellotorni

Strengbergin tupakkatehtaan kello. Kuva: lomallelompsis.com.

Strengbergin tupakkatehtaan kello on maamerkki ja symboli Pietarsaaressa. Kellotornin kello on Pohjoismaiden suurin kello! Strengbergin tupakkatehdas toimi Pietarsaaressa vuosina 1762–1998.

Kukoistusvuosinaan tupakkatehdas oli kaupungin suurin työnantaja. Nykyisin tupakkatehtaan tiloissa toimii tupakkamuseo.

Strengbergin tupakkatehdas sijaitsee kuuluisan puutalokaupunginosa Skatan vieressä.

2. Skata

Kesäinen Skata. Kuva: lomallelompsis.com.

Pietarsaaren vanha puukaupunginosa on nimeltäään Pohjoisnummi eli Skata. Se on yksi Suomen suurimmista yhtenäisistä puutalokaupunginosista.

Skatassa on ollut asutusta aina 1730-luvulta asti, jolloin sitä asuttivat merimiehet ja käsityöläiset.

1800-luvulla Skataan asuttui paljon Strengbergin tupakkatehtaan työläisiä perheineen.

💡 Suosittelemme

Skatassa on ihana kuljeskella vuodenajasta riippumatta. Täältä löydät talon, jossa kansallisruonoilija J.L. Runebergin vanhemmat asuivat 1800-luvulla.

Tiesitkö, että Pietarsaaren naapurikaupungista Kokkolasta löytyy myös yksi Suomen laajimmista historiallisista puukaupunkikokonaisuuksista?

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

3. Raatihuone ja tori

Raatihuone. Kuva: lomallelompsis.com.

Pietarsaaren raatihuone on komea puurakenteinen rakennus Pietarsaaren torin laidalla. Raatihuone rakennettin kaupungintaloksi vuonna 1877 ja sen suunnitteli arkkitehti Georg Wilenius.

💡 Suosittelemme

Jos vierailusi Pietarsaareen sattuu kesämaanantaille, suosittelemme poikkeamaan Raatihuoneen edessä järjestettävälle iltatorille!

Talvella Raatihuoneen edessä komeilee upea joulukuusi ja Isollakadulla joulutunnelmaa luovat Pietarsaaren symboliset jouluvalot: Usko, Toivo ja Rakkaus.

4. Koulupuisto

Koulupuisto ja suihkulähde. Kuva: lomallelompsis.com.

Koulupuisto on ihana vihreä puutarha aivan Pietarsaaren keskustassa.

Puutarha on parhaimmillaan kesän kukkaloistossa. Koulupuutarhan suunnitteli puutarha-arkkitehti Bengt Schalin ja se rakennettiin vuosina 1916–1932.

Tarina kertoo Schalinin hakeneen inspiraatiota puiston suunnitteluun Ranskan Versailles’n palatsin puutarhasta.

Koulupuistosta löytyy paljon kukkia, vanhoja puita ja pensaita. Täällä on myös ihana suihkulähde, jossa on ihan oikeita kaloja!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

5. Runebergin tupa

Runebergin tupa. Kuva: lomallelompsis.com.

Runebergin tupa sijaitsee Itälässä, noin 4 km päässä Pietarsaaren keskustasta. Runebergin tupa rakennettiin Runebergin isän ja Runebergin enon toimesta kalastus- ja metsästysmajaksi vuonna 1811 ja täällä nuori Runeberg vietti lapsuudenkesiään.

Kesällä tupa on auki vierailijoille, joten kannattaa kurkata tuvan sisälle ja tehdä aikamatka Runebergin lapsuudenkesiin!

6. Rosenlundin pappila ja Aspegrenin puutarha

Aspegrenin puutarha. Kuva: lomallelompsis.com.

Rosenlundin pappila ja Aspegrenin puutarha vievät vanhanajan miljööseen. Rovasti Gabriel Aspgren rakennutti Rosenlundin 1700-luvulla ja sen puutarha on yksi Suomen vanhimmista pappilapuutarhoista.

💡 Suosittelemme

Aspegrenin puutarha on loistava kohde lapsiperheille.

Täällä lapset saavat pelata vanhan ajan pelejä ja kesäisin Rosenlundista voi löytää myös lampaita, kaneja ja muita eläimiä!

Pappilan ja puutarhan yhteydessä toimii myös kahvila-ravintola, jossa voi kahvitella ja lounastaa.

Artikkeli jatkuu alla

Artikkeli jatkuu

7. Nanoq

Nanoq. Kuva: nanoq.fi

Nanoq on Suomen ja Euroopan ensimmäinen arktinen museo. Museon on perustanut Pentti Kronqvist, joka halusi jakaa naparetkien seikkailunsa yleisölle.

Museo esittelee arktisten alueiden kansoja, kulttuureita, ilmastoa ja ympäristöä. Vuosien aikana museo on saanut myös lukuisia lahjoituksia tutkijoilta ja naparetkeilijöiltä ja esinekokoelma on vaikuttava. 

Nanoq sijaitsee keskellä metsää, luonnon rauhassa. Museoalueella on erilaisia rakennuksia, kuten pieniä mökkejä, pohjoisgrönlantilainen turvemaja ja kirkko.

Nanoq valittiin Suomen mielenkiintoisimmaksi matkailukohteeksi vuonna 2005.

💡 Suosittelemme

Jatka matkaasi Nanoqista kohti Fäbodan kauniita merimaisemia! Nanoq ja Fäboda sijaitsevat nimittäin lähellä toisiaan, noin 10 km kaupungin keskustasta.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

8. Fäboda

Fäbodan rantakalliot ja esteetön luontopolku. Kuva: lomallelompsis.com.

Jos Pietarsaaresta olisi valittava vain yksi paikka mihin mennä vierailusi aikana, olisi sen ehdottomasti oltava Fäboda!

Fäboda ja sen kauniit hiekka- ja kalliorannat ovat parasta antia Pietarsaaren nähtävyyksistä, eikä ihmekään. Fäboda sijaitsee luonnon keskellä, noin 10 km kaupungin keskustasta.

Fäboda tarjoaa loistavat puitteet ulkoiluun ja vapaa-ajan viettoon niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä täällä voi nauttia auringosta hiekkadyyneillä tai rantakallioilla loikoillen ja merivedessä pulahdellen. Talvella Fäbodan upeissa lumihuntuun puetuissa maisemissa voi lähteä vaikka hiihtämään!

Fäbodassa on kolme hiekkarantaa: Fäboda cafén ranta, Isohiekka (Storsand) ja Pikkuhiekka (Lillsand). Rannoista suosituin on Pikkuhiekka.

Kaikki rannat soveltuvat lapsiperheille ja ovat matalia. Uimarantojen vieressä sijaitsee Fäbodan kahvitupa -ravintola.

Fäboda tarjoaa myös useita luontopolkuja ja ulkoilureittejä. Fäbodan kahvituvan rannasta lähtee esteetön luontopolku.

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

💡 Suosittelemme

Tule tänne auringonlaskun aikaan ja katsele kaunista auringonlaskua rantakallioilta ja nauti merituulesta ja kirkkaansinisestä merestä.

Ravintolat ja Kahvilat Pietarsaaressa

Music Cafe After Eight

Pistäydy lounaalle Musik Cafe After Eightiin. Tämä on yksi kaupungin ehdottomasti parhaista lounaspaikoista.

After Eight on kaksikielinen nuoriso- ja kulttuuriyhdistys, joka edistää kulttuurista monimuotoisuutta, luovuutta ja yhdessäoloa.

Pavis

Jos haluat lounaan merinäköalalla, kannattaa suunnata Pavikselle!

Skorpan

Skorpan on viihtyisä ja idyllinen leipomokahvila Skatan puutalokaupunginosassa. Skorpan on tunnettu maailman parhaista korvapuusteistaan ja herkullisesta jäätelöstään!

Korvapuustit todellakin ovat nimensä mukaisesti maailman parhaita. Niitä on pakko maistaa, jos kaupunkiin suuntaat!

Kaffia

Toinen kahvilavinkki on kaupungin keskustassa sijaitseva Kaffia-kahvila! Jos satut tänne alkuvuodesta ja olet pullan ystävä, testaa Kaffian kuuluisa ”Kanelbullesemla” eli korvapuustin ja laskiaispullan taivaallinen makuyhdistelmä!

Friends & Brgrs

Pietarsaaren reissulla täytyy myös ehdottomasti kokea Friends & Brgrs -ravintolan herkulliset hampurilaisateriat. Kyllä, Friends & Brgrs on syntyjään juuri Pietarsaaresta!

Artikkeli jatkuu alla
Artikkeli jatkuu

Korv Görans

Jos nälkä ei lähtenyt vielä hampurilaisaterialla, kannattaa suunnata Korv Göransin muhkealle Kebab-annokselle! Tämä kebab-paikka on ollut kaupunkilaisten suosikki jo pitkään. Tuttavallisimmin voit kuulla puhuttavan ”Jörskistä”.

Pietarsaaren hotellit ja majoituspaikat 

Booking.com

Pietarsaaren hotellisuositukset:

Viihtyisä Pietarsaaren Kaupunginhotelli sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Tiesitkö, että Pietarsaaren kaupunginhotelli on vanhin Kaupunginhotelli-nimeä käyttävä hotelli Suomessa? Täysin remontoidut, uudet huoneet tarjoavat majoittumista kaupungin sydämessä!

Hotelli Epoque tarjoaa laadukasta hotelli-yöpymistä historiallisessa tullipakkahuone-rakennuksessa, aivan Pietarsaaren keskustassa.

Lomalle lompsis ja nokka kohti Pietarsaarta!

Pietarsaari on loistava matkakohde koko perheelle!

Pietarsaari sijaitsee 100 km Vaasasta pohjoiseen, joten suunnitellessasi matkaa länsirannikolle kannattaa samalla reissulla vierailla Vaasassa, Kokkolassa ja Kalajoella.

Tässä artikkelissa listasimme 8 unohtumatonta matkakohdetta Pietarsaaressa.

Pietarsaari on loistava matkakohde mihin vuodenaikaan tahansa, mutta oikeaan kukoistukseensa tämä puutarhojen ja meren kaupunki nousee kesällä!

Heinäkuussa järjestettävä Jaakon Päivät pistää koko kaupungin viikon mittaiseen juhlahumuun ja kaupunki täyttyy erilaisista tapahtumista ja konserteista. Voit katsoa tietoa tämän vuoden Jaakon Päivistä täältä.

Onko Pietarsaari sulle tuttu kaupunki?

Varaa lennot ja hotellit sinisten kumppanuuslinkkien tai kuvabannereiden kautta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, että tuet lomallelompsis.com -sivuston toimintaa! 🙂