Mallorca – suosikkilomasaaren 8 parasta nähtävyyttä

Tervetuloa Mallorcalle – Välimeren suosikkilomasaarelle, joka tarjoaa unohtumattomia elämyksiä! Tässä artikkelissa esittelemme Mallorcan 8 parasta nähtävyyttä. Ei ole ihme, että monet palaavat tänne vuosi toisensa jälkeen nauttimaan auringosta ja kristallinkirkkaasta, turkoosista vedestä sekä kilometrien mittaisista hikkarannoista.

Mallorca on Espanjalle kuuluva saari Baleaareilla, Välimerellä. Mallorca on pinta-alaltaan Espanjan suurin saari ja väkiluvultaan Teneriffan jälkeen toiseksi suurin saari. Sijaintinsa ansiosta Mallorca hemmottelee aurinkoisilla päivillä yli 300 päivällä vuodessa!

Monelle Mallorca tuo mieleen vuosikymmenten takaiset seuramatkat. Mallorca kun oli yksi ensimmäisistä rantakohteista, jonne suomalaiset matkustivat. Mallorcalle on helppo matkustaa Suomesta käsin suorin lennoin ympäri vuoden ja lentoaika on vain noin 4 tuntia.

Mallorcalla riittää nähtävää. Länsirannikolla Serra de Tramuntanin vuoristo tarjoaa upeita vuoristomaisemia, kun taas pohjoisrannikolla Alcudianlahti houkuttelee auringonpalvojia hiekkarannallaan. Saaren keskiosasta löytyvät idylliset kylät, oliivilehdot sekä hedelmäpuutarhat.

Itärannikolla pääsee nauttimaan pitkistä hiekkarannoista, pienistä poukamista ja uskomattomista tippukiviluolista. Eteläosassa sykkii Mallorcan sydän, pääkaupunki Palma de Mallorca, joka houkuttelee kulttuurin, ostosten ja herkullisen ruoan ystäviä.

Mallorca on vuosien saatossa noussut myös negatiivisesti otsikoihin sikailevien bileturistien takia. Viime vuosina Baleaareilla on kuitenkin tehty alkoholisäännöksiä tiukentavia lakeja. Mallorcalla bilekulttuuri on keskittynyt oikeastaan vain hyvin pienelle alueelle saaresta, Magalufiin. Jos siis et välitä pubeista, baareista ja yökerhoista, suosittelemme valitsemaan majoituksen mistä tahansa muualta kuin Magalufista. Onneksi Mallorcan saarella valinnanvaraa riittää!

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Mallorca parhaat nähtävyydet

1. Palma de Mallorca

Kuva: lomallelompsis.com

Mallorcan pääkaupunki, Palma de Mallorca on monipuolinen kaupunkikohde, jossa on mainiot ostosmahdollisuudet ja vilkas yöelämä. Palma on myös todellinen helmi historiasta, kulttuurista ja rakennustaiteesta kiinnostuneelle.

Palma de Mallorcan kuuluisin nähtävyys ja maamerkki on goottilaiskatedraali La Seu. Katedraalin rakennystyöt aloitettiin 1200-luvulla. Katedraali valmistui kuitenkin vasta 1630-luvulla. Katedraaliin on myös sen jälkeen tehty muutoksia ja näistä tunneituimpana Antoni Gaudín kädenjälki 1900-luvun alusta. Katedraali on yksi Euroopan suurimmista goottilaisista katedraaleista, ja sen laiva on korkeampi kuin Notre Damen!

Katedraalin vieressä sijaitsee toinen hulppea rakennus, La Almudainan kuninkaallinen palatsi. Se on aikoinaan toiminut kuninkaallisten residenssinä, mutta nykyään se on avoinna yleisölle. Palatsi on edelleen ajoittain kuninkaallisen perheen käytössä esimerkiksi juhla- ja edustustilaisuuksia varten. 

Palma de Mallorcan historiallinen keskusta-alue on viehättävä kapeine kujineen, joihin mahtuu toinen toistaan viehättävämpiä pikku putiikkeja, jäätelöbaareja ja ravintoloita.

Noin kolmen kilometrin päässä Palman keskustasta sijaitsee Bellverin linna. Bellverin linnan rakennutti 1300-luvun alussa kuninkaallisten asuinpaikaksi Mallorcan kuningas Jaume II. Myöhemmin linna on toiminut muun muassa vankilana. Bellverin linna sijaitsee kukkulalla ja se on suosittu näköalapaikka, josta avautuvat upeat näkymät Palma de Mallorcan ylle.

Jos olet kiinnostunut taiteesta, kannattaa Palma de Mallorcalla vieraillessa tutustua Es Baluard Museu d’Art Contemporani -nykyitaiteen museoon, jossa on esillä muun muassa Picasson ja Joan Mirón töitä. Museo sijaitsee noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä katedraalilta.

2. Sóller

Kuva: lomallelompsis.com

Tutustuminen Mallorcan saareen ei olisi mitään ilman vierailua Sóllerin tunnelmallisessa kylässä! Tämä kaunis kylä sijaitsee Mallorcan vuoristossa noin 45 kilometrin päässä Palma de Mallorcasta pohjoiseen. Sóller on yksi saaren helmiä, ja sen tunnetaan erityisesti appelsiiniviljelmistään, nostalgisesta junaradastaan sekä vanhan kaupungin hurmaavasta tunnelmasta.

Sóllerin appelsiiniviljelmät ovat kuuluisia ympäri maailmaa. Kaupungissa tuotetaan erilaisia appelsiinituotteita, kuten appelsiinimehua, appelsiinihilloa ja appelsiinilikööriä.

Sóllerin junarata on myös yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Junarata rakennettiin vuonna 1912, ja se on edelleen käytössä. Päiväretki vuoristojunalla Palman keskustasta Sóllerin kylään tarjoaa unohtumattoman elämyksen. Vanha puujuna vie tunnelmalliselle matkalle, jonka reitille osuu henkeäsalpaavia maisemia. Junamatka kestää pysähdyksineen noin tunnin. Maisemareitti vie matkustajat Tramuntanan vuoriston kylien, tunnelien ja siltojen läpi Sóllerin laaksoon.

Sóllerin kylästä matkaa voi halutessaan jatkaa vielä raitiovaunulla Port de Sóllerin rantakohteeseen, josta käytetään myös nimeä Puerto de Soller. Lippua ostaessaan matkailijat voivat ostaa yhdistelmälipun, joka sisältää sekä juna- että raitiovaunumatkan.

Sóllerin vanha kaupunki on kuin aikakapseli. Kukkuloiden kätköissä, kapeilla kujilla piileskelevät pienet putiikit, viihtyisät kahvilat ja tunnelmalliset ravintolat, jotka tarjoavat mahdollisuuden pysähtyä nauttimaan tunnelmasta.

Sóllerin rautatieasemalla puolestaan voi ihastella Pablo Picasson ja Joan Mirón alkuperäistöistä koostuva näyttelyä maksutta.

3. Valldemossa

Kuva: lomallelompsis.com

Valldemossan idyllinen vuoristokylä sijaitsee Tramuntana-vuoristossa, noin 17 kilometrin päässä pohjoiseen Palma de Mallorcasta. Valldemossa lumoaa kauneudellaan, historiallisella arkkitehtuurillaan ja taiteellisella tunnelmallaan.

Valldemossan kylä on toiminut inspiraationa monille taiteilijoille. Yksi tunnetuimmista täällä aikaansa viettäneistä oli säveltäjä Frédéric Chopinin ja hänen rakastajattarensa kirjailija Georges Sand. Kaksikko vietti aikaa Valldemossassa vuosina 1838-1839, ja heidän tarinansa elää edelleen kylän kujilla.

Kuva: lomallelompsis.com

Vanhan Valldemossan kaupungin sydämessä avautuu monipuolinen kulttuuritarjonta. Kujilla kukoistavat pienet putiikit, houkuttelevat kahvilat ja herkulliset ravintolat. Kylän rikas historia heijastuu kahdessa luostarissa: kartusiaaniluostarissa ja fransiskaaniluostarissa. Kartusiaaniluostari on pystytetty jo 1300-luvulla, ja se on yksi Mallorcan vanhimmista luostareista. Fransiskaaniluostari puolestaan on rakennettu 1500-luvulla, ja se on yksi saaren tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.

Lue myös: Marbella nähtävyydet – aurinkoa ja luksusjahteja!

4. Alcudia

Mallorca nähtävyydet
Kuva: lomallelompsis.com

Alcudia on saaren pohjoisosan suurin lomakohde. Matkaa Palmasta on noin tunnin ajomatka. Alcudia on täydellinen etenkin lapsiperheille matalien hiekkarantojensa ansiosta. Alcudian ranta, Playa de Alcudia, ja sen kirkas, turkoosi vesi levittäytyy yli 10 kilometrin matkalle. Port de Alcudian satamakaupungissa on satama ja paljon kauppoja, ravintoloita ja baareja. 

Alcudian vanhakaupunki sijaitsee muutaman kilometrin päässä port de Alcudian lomakeskuksesta sisämaahan päin. Keskiaikaisen muurin sisään kätkeytyvässä vanhassa kaupungissa on keskiaikaisia kirkkoja, roomalaisia raunioita ja kapeita kujia, joiden varrella on tunnelmallisia ravintoloita ja putiikkeja. Alcudian vanhassakaupungissa järjestetään paikallismarkkinat aina tiistaisin ja sunnuntaisin.

Lue myös: Malagan nähtävyydet – Top 7 elämykset

5.  Caló des Moron ranta

Mallorca nähtävyydet
Kuva: lomallelompsis.com

Calo des Moron ranta ei ole se kaikista helposti saavutettavin, mutta yksi upeimmista kohteista Mallorcalla.

Calo des Moron pukama sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Santanyista. Rannalla ei ole palveluita ja sinne saapuminen vaatii patikoinnin. Hiekkakaisteleita ei rannalla juurikaan ole, joten ihmiset ottavat aurinkoa ja levittävät pyyhkeensä kalliolle.

Calo des Moron rannalle kannattaa lähteä jo pelkästään maisemien ja valokuvauksen perässä.

6. Joan Miró taidemuseo

Mallorca nähtävyydet
Kuva: getyourguide.com

Katalonialainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja keraamikko Joan Miró oli yksi 1900-luvun arvostetuimpia taiteilijoita. Miró asui Palman kaupungissa pysyvästi vuodesta 1956 aina kuolemaansa, vuoteen 1983 asti. Mallorcan taianomainen ympäristö inspiroi häntä luomaan surrealistisia teoksia, jotka rikastuttavat taidehistoriaa vielä tänäkin päivänä.

Taitelija muutti synnyinkaupungistaan Barcelonasta Mallorcalle 50-luvun alussa ja palkkasi ystävänsä, arkkitehti Josep Lluís Sertin suunnittelemaan itselleen unelmiensa ateljeen.

Mirón kuoltua ateljee Palma de Mallorcassa muutettiin hänen museokseen. Ateljeessa on esillä upea kokoelma taideteoksia, esineitä ja asiakirjoja. Ateljeemuseon vieraat saavat mahdollisuuden tutustua moniin Mirón maalauksiin, piirroksiin, veistoksiin ja grafiikkaan, ja samalla he voivat nauttia arkkitehti Josep Lluís Sertin upeasta arkkitehtuurista.

Museo on avoinna yleisölle joka päivä, ja sisäänpääsymaksu on noin 10 euroa. Museoon on vapaa pääsy sunnuntaisin.

7. Formentor

Mallorca nähtävyydet
Kuva: getyourguide.com

Mallorcan koillisjärjessä sijaitseva Formentorin niemimaa on käymisen arvoinen paikka. Cap de Formentor on Serra de Tramuntana -vuorijonon päätepiste. Jyrkkä kallio nousee noin 400 metrin korkeuteen, ja maisemat ylhäältä ovat vertaansa vailla. Hyvällä säällä täältä näkee aina Menorcan saarelle asti! 

Tie perille on kapea ja mutkikas serpentiinitie ja vaatii hyviä hermoja ja ajotaitoja. Matkan varrelle osuu monia upeita näköalapaikkoja. Perillä niemen päässä on valkoinen majakka, joka on monelle matkan päätepiste.

8. Cuevas del Drach – tippukiviluolat

Mallorca nähtävyydet
Kuva: getyouguide.com

Yksi Mallocan mielenkiintoisimmista luonnonnähtävyyksistä on saaren itäosassa Porto Criston kaupungissa sijaitseva Cuevas del Drach -tippukiviluolasto. Neljästä luolasta koostuvassa luolastossa on kivimuodostelmia ja maanalaisia järviä, jotka löydettiin 1800-luvulla.

Kävijät pääsevät kokemaan luolissa opastetun kävelykierroksen ja veneajelun ja vierailun kruunaa luolaston suurimmalla järvellä, Martel-järvellä, järjestetty konsertti.

Cuevas del Drach on auki vierailijoille ympäri vuoden. Tippukiviluolat ovat hyvä kohde kuumimpiin helteisiin, sillä luolissa on viileää, noin 20 astetta.

Mallorca aktiviteetit

Lomalle lompsis ja nokka kohti Mallorcaa!

Tämä oli matka Mallorcan Top 8 parhaimpiin nähtävyyksiin! Vaikka Mallorca voi olla monille tuttu rantalomakohteena, se tarjoaa niin paljon enemmän kuin vain aurinkoa ja hiekkaa. Saaren monipuolinen luonto, kulttuuriperintö ja herkullinen ruoka houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden. Olitpa sitten seikkailunhaluinen vuorikiipeilijä, rannalla rentoutuja, kulttuurin ystävä tai herkuttelija, Mallorca tarjoaa jotain jokaiselle.

Muistathan myös, että Mallorca on enemmän kuin Magaluf ja bilekulttuuri. Vaikka nämä alueet voivat houkutella nuorempaa juhlijakuntaa, saarella on lukuisia rauhallisia paikkoja, jotka sopivat perheille, pariskunnille ja niille, jotka etsivät rauhallista lomaa.

5/5 - (2 votes)

Jätä kommentti

Jos päädyt varaamaan lennot, hotellit tai aktiviteetit käyttämällä sinisiä kumppanuuslinkkejämme tai kuvabannereitamme, saamme me pienen provision. Sinulle ei kuitenkaan tule mitään ylimääräisiä kustannuksia. Kiitos, että tuet Lomallelompsis.com-sivuston toimintaa! 🙂