Rooman Top 10 nähtävyydet

Kaikki tiet vievät Roomaan, kuuluu sanonta. Näin olikin Rooman imperiumin aikaan, kun Rooma oli koko maailman pääkaupunki, niin kutsuttu caput mundi.

Nykypäivän Rooma on Italian pääkaupunkina vilkas ja nykyaikainen eurooppalainen metropoli, joka kuitenkin on täynnä historiaa eri aikakausilta. Tässä artikkelissa kerromme Rooman parhaat nähtävyydet, joihin Rooman reissulla kannattaa tutustua.

Roomassa pääsee ihastelemaan antiikin ajan loistoa: parhaiten säilynyttä antiikin ajan temppeli Pantheonia, majesteettista Colosseumia sekä mahtipontisen Forum Romanumin raunioita. Reissu Roomaan ei olisi myöskään mitään ilman vierailua maailman pienimmässä valtiossa, Vatikaanissa ja sen kuuluisassa Pietarinkirkossa ja museoissa.

Perimätiedon mukaan Rooman perustivat kaksospojat Romulus ja Remus vuonna 753 eaa. Taru kertoo, että kaksospojat oli tarkoitus hukuttaa Tiber-jokeen vauvoina, mutta pojat pelastuivat ja naarassusi otti heidät imettääkseen.

Varttuessaan he perustivat Palatinus-kukkulalle kilpailevat kylät, mutta erään keskinäisen riitansa yhteydessä Romulus tappoi Remuksen ja hänen ”Roomansa” nousi suuruuteen.

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Rooman nähtävyydet

1. Colosseum

Rooman nähtävyydet
Colosseum. Kuva: lomallelompsis.com.

Colosseum on maailman suurin amfiteatteri, sekä Rooman ehdottomasti tunnetuin nähtävyys ja kaupungin symboli.

Mahtipontinen, neljä kerroksinen Colosseum on lähes 2000 vuotta vanha. Colosseumin rakentamisen aloitti keisari Vespanius vuonna 72 jaa ja sen vihki käyttöön hänen poikansa Titus 80 jaa. Avajaiset kestivät 100 päivää ja niiden aikana surmansa sai lukematon määrä eksoottisia eläimiä.

Colosseumilla järjestettiin kahdenlaisia näytöksiä: gladiaattoritaisteluita ja eläintaisteluita. Gladiaattorit olivat yleensä kuolemaan tuomittuja rikollisia, orjia ja sotavankeja, mutta myös vapaita miehiä, joille gladiaattorina toimiminen oli ammatti. Colosseumin gladiaattori- ja eläintaistelut jatkuivat lähes neljän vuosisadan ajan!

Voit ostaa pääsyliput Colosseumiin täältä.

Osoite: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italia

Lue myös: Amalfin rannikko – kokemuksia Italian kauneimmasta rannikosta!

2. Forum Romanum

Rooman nähtävyydet
Forum Romanum. Kuva: adamtepl/Pixabay.

Forum Romanum toimi antiikin Roomassa niin kutsuttuna forumina eli torina, joka oli uskonnollinen, hallinnollinen ja kaupallinen keskus 600-luvulta eaa. alkaen. Forum Romanum sijaitsee Capitoliumin ja Palatiumin kukkuloiden välissä.

Aukiota reunustivat suuret rakennukset, pylväiköt, riemukaaret ja veistokset. Forumin käyttö alkoi vähentyä, kun Rooman valtakunnan pääkaupunki siirrettiin Konstantinopoliin 330 jaa.

Forumin rakennusten kiveä alettiin 1400- ja 1500 -luvuilla hyödyntää uusien rakennusten materiaaliksi, mikä vahingoitti antiikin aikaisia rakennuksia. Myöhemmin myös sää ja ilmansaasteet ovat rappeuttaneet Forumin rakennuksia ja veistoksia.

Forumin keskellä olevat rauniot ovat kaikki, mitä on jäljellä keisari Augustuksen ensimmäisellä vuosisadalla rakennuttamasta Julius Caesarin temppelistä. Raunioille lasketaan tuoreita kukkia ympäri vuoden. Kukat osoittavat paikan, jolla Caesarin ruumis poltettiin.

Colosseum ja Forum Romanum sijaitsevat vierekkäin, ja niihin pääsee sisälle samalla sisäänpääsylipulla.

Voit ostaa pääsyliput Forum Romanumiin täältä.

Osoite: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, Italia

Lue myös:

Malagan nähtävyydet – Top 7 elämykset

Kroatia Split nähtävyydet: Muinaisista raunioista upeille rannoille!

3. Fontana di Trevi

Rooman nähtävyydet
Fontana di Trevi. Kuva: lomallelompsis.com

Fontana di Trevi eli Trevin suihkulähde on Rooman ja varmasti koko maailman tunnetuin suihkulähde! Suihkulähteen suunnitteli Nicola Salvi ja se valmistui vuonna 1762.

Fontana di Trevin takana oleva Palazzo Poli oli aikoinaan paavien toimistorakennus.

Fontana di Trevin suihkulähde on suosittu turistikohde ja suosittelemmekin suuntaamaan tänne aikaisin aamulla tai myöhään illalla välttääksesi suurimmat väentungokset. Suihkulähde on myös erittäin kaunis iltavalaistuksessa!

Fontana di Trevillä vierailuun kuuluu olennaisesti kolikon heittäminen suihkulähteeseen. Etiketin mukaan kolikko tulee heittää selin suihkulähteeseen päin, oikealla kädellä vasemman olan yli.

Jos uskomukseen on luottamista, kolikon heittäminen Trevin suihkulähteeseen takaa Roomaan paluun vielä jonain päivänä. Kolme heitettyä kolikkoa puolestaan takaa paluun Roomaan, rakastumisen ja naimisiinmenon!

Vuonna 2015 valmistui Fontana di Trevin yli 2 miljoonan euron peruskorjaus, jonka sponsoroi italialainen muotitalo Fendi.

Huhun mukaan Trevin suihkulähde tienaa turistien kolikoilla jopa tuhansia euroja päivässä! Rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Osoite: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, Italia

4. Piazza Navona

Rooman nähtävyydet
Piazza Navona. Kuva Wikimedia Commons.

Piazza Navona on yksi Rooman suosituimpia aukioita, jossa kannattaa pysähtyä ihastelemaan upeaa arkkitehtuuria, viihtymään kahviloissa ja ravintoloissa tai maalauttamaan vaikkapa oma kuva katutaitelijalla!

Aukiolla on barokkityylisiä rakennuksia 1600-luvun puolestavälistä, mm. paavin asumuksiksi suunnitellut rakennukset ja Sant’Agnese in Agone -kirkko.

Keskellä aukiota on Berninin suunnittelema Neljän joen lähde -suihkulähde. Suihkulähde esiintyy Dan Brownin romaaniin perustuvassa elokuvassa Enkelit ja demonit.

Osoite: Piazza Navona, 00186 Roma RM, Italia

5. Espanjalaiset portaat

Rooman nähtävyydet
Espanjalaiset portaat. Kuva: Wikimedia Commons.

Espanjalaiset portaat on yksi Rooman suosituimmista kohtauspaikoista ja nähtävyyksistä.

Portaat valmistuivat vuonna 1726 ja niiden nimi juontaa juurensa Espanjan suurlähestytöön, joka sijaitsi portaiden paikalla 1600-luvulla.

Portaikon 138 porrasta puhdistettiin perusteellisesti vuonna 2016 ja operaatio maksoi huimat 1,5 miljoonaa euroa!

Vuonna 2019 Rooman kaupunki kielsi portailla istumisen 250 €:n sakon uhalla.

Osoite: Piazza di Spagna, 00187 Roma RM, Italia

6. Pantheon 

Rooman nähtävyydet
Pantheon. Kuva lomallelompsis.com.

Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli, jonka kupoli on maailman suurin muuraamalla valmistettu kupoli!

Alun perin Pantheon rakennettiin pakanajumalien temppeliksi ja nimi tarkoittaakin kaikkien jumalien temppeliä.

Temppeli valmistui vuonna 25 eaa, mutta se tuhoutui tulipalossa 80 jaa. Tuhoutuneen temppelin tilalle rakennettiin uusi Pantheon, mutta sitäkin kohtasi epäonninen salamanisku ja temppeli tuhoutui taas jälleen kerran tulipalossa. Lopullinen Panthenon valmistui 125 jaa.

7. Vatikaani 

aerial photography of city
Vatikaani. Kuva: Caleb Miller/Unsplash.

Vatikaani on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio! Sen pinta-ala on vain 44 hehtaaria ja asukkaita siellä asuu noin 1000.

Vatikaanista tuli itsenäinen valtio vuonna 1929 ja sen johtajana toimii Paavi.

Vatikaani on absoluuttinen monarkia, mikä tarkoittaa että Paavilla on täydellinen lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta. Paavit ovat asuneet Vatikaanissa aina vuodesta 1377.

Vatikaanivaltio ei kerää veroja, vaan rahat valtiolle saadaan turismista.

Vatikaanin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Pietarinkirkko ja Vatikaanin museot, jossa sijaitsee kuuluisa Sikstuksen kappeli.

Osoite: Vatikaanivaltio Città del Vaticano 00120 Vatican City

Lue myös: Tukholman rakastetuimmat nähtävyydet – 15 suosikkia

Hotellit

8. Pietarinkirkko

Rooman nähtävyydet
Pietarinkirkko. Kuva: Andrei Popescu/Unsplash.

Pietarinkirkko sijaitsee Vatikaanissa ja on katolisen kirkkokunnan pääkirkko.

Pietarinkirkon rakentamiseen tarvittiin yhteensä 120 vuotta, 20 paavia ja 10 arkkitehtiä. Kirkko vihittiin käyttöön vihdoin vuonna 1626.

Pietarinkirkkoon mahtuu kerralla jopa 60 000 ihmistä. Kirkossa on 11 kappelia ja 45 alttaria. Pääalttarilla saa saarnata vain Paavi. Alttarin alla sijaitsee Pyhän Pietarin hauta, johon yleisöä ei päästetä.

Pietarinkirkossa on myös kuuluisa Michelangelon Pietà -veistos, jossa Maria pitelee sylissään Jeesusta. Michelangelo veisti Pietàn vuonna 1499 ollessaan vain 25-vuotias. Veistos on ollut suojattuna lasin takana vuoden 1972 jälkeen, kun ilkivallantekijä vaurioitti sitä vasaralla.

Sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen, mutta jos haluat välttää jonot ja vierailla Pietarinkirkon kupolissa sekä tutustua maanalaisiin krypteihin ja paavin hautoihin oppaan johdolla, voit ostaa pääsyliput täältä.

Osoite: Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Vatikaani

9. Vatikaanin museot ja Siktuksen kappeli

Rooman nähtävyydet
Michelangelon kattofreskot Sikstuksen kappelissa. Kuva: waldomiguez/Pixabay.

Vatikaanin museot on yksi maailman suurimmista museoverkostoista, jonka kokoelma koostuu yli 70 000 esineestä.

Sikstuksen kappeli on yksi Vatikaanin kuuluisimmista rakennuksista.

Sikstuksen kappelin rakennutti Paavi Sixtus IV vuosina 1475–83. Kappelista löytyy Michelangelon kuuluisa kattofresko Aatamin luominen. Michelangelolla kesti viisi vuotta saada tämä tunnettu kattofresko valmiiksi.

Voit ostaa pääsyliput Vatikaanin museoihin ja Sikstuksen kappeliin täältä.

Osoite: 00120 Vatican City, Vatikaani

10. Villa Borghese

Tekojärvi Villa Borghesen puistossa. Kuva: xlizziexx/Pixabay.

Villa Borghese on ihana puisto lähellä Rooman keskustaa, täynnä varjoisia metsäaukeamia, suihkulähteitä ja kulttuurinähtävyyksiä.

Villa Borghesen puistossa sijaitsee kolme museota. Pienellä tekojärvellä sijaitsee saari, jolla seisoo temppeli. Tekojärvellä voi nauttia tunnelmasta vuokraten soutuveneen.

Osoite: Piazzale Napoleone I, 00197 Roma RM, Italia

Rooma shoppailu

Rooman tunnettuja ostoskatuja ovat mm. Via del Corso, Via Nazionale ja Via Cola di Rienzo. Rooman historiallisessa keskustassa, Fontana di Trevin lähellä, sijaitsee La Rinascente -tavaratalo. Tavaratalo sijaitee upeassa, renesanssiaikaisessa kivitalossa. Tässä hulppeassa rakennuksessa on jopa 8 kerrosta ja upea kattoterassi!

Ostoskeskuksiakin Roomasta löytyy, mutta ne sijaitsevat hieman kauempana keskustasta. Porta di Roma on iso ostokeskus, josta löytyy varmasti jokaiselle jotain! Autolla ja bussilla matka ostoskeskukseen kestää suuntaansa noin 1 tunnin.

Jos puolestaan designer outlet -shoppailu kiinnostaa, kannattaa suunnata Castel Romano designer Outletiin, josta löytyy yli 150 outlet-myymälää. Outlet-ostoskeskukseen on noin 30 minuutin ajomatka Rooman keskustasta. Ilman omaa autoa on myös mahdollista hypätä ostoskeskukseen vievään shuttle bussiin, joka maksaa 15 € menopaluu.

Hotellit ja majoitukset Roomassa

Roomasta löytyy jokaisen budjetille sopiva majoitus. Olitpa sitten budjettimatkailija, tai luksusta kaipaava nautiskelija, Roomassa riittää valinnanvaraa!

Budjettimatkailijan valinta on B&B Hotel Roma San Lorenzo Termini, joka sijaitsee 15 minuutin kävelymatkan päässä Terminin päärautatieasemalta. Viihtyisissä ja moderneissa huoneissa on omat yksityiset kylpyhuoneet.

Keskitasoisen hintaluokan hotellivinkkinä on tämä ihastuttava Tree Charme Parliament Boutique Hotel, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Rooman nähtävyyksistä. Trevin suihkulähteelle on vain 1 kilopmetrin matka. Tyylikkäästi sisustetut huoneet, ravintola ja baari takaavat viihtyisän oleskelun tässä Boutique hotellissa!

Luksusta kaipaavalle suosittelemme Rocco Forte Hotel De La Ville -hotellia, joka sijaitsee upealla paikalla Espanjalaisten portaiden yläpuolella! Tässä viiden tähden hotellissa on 3 ravintolaa, spa ja tyylikkäitä 1600-luvun tyyliä huoneita. Kattoterassilta aukeaa hulppeat näkymät yli kaupungin!

Booking.com

Muuta huomioitavaa Italiasta ja Roomasta

  • Italiassa aamiainen tarkoittaa perinteisesti pelkkää espressoa tai cappucinoa ja sen kanssa nautittavaa cornettoa (makea voisarvi).
  • Italiainen illallinen puolestaan on pitkän kaavan kautta! Ja se syödään myöhään, vasta iltakahdeksan jälkeen.
  • Illallisella nautitaan antipasto eli alkupala, joka voi olla esimerkiksi bruschetta-leipää ja prosciuttoa. Antipaston jälkeen nautitaan Primo eli lämmin eturuoka, joka on yleensä pasta tai risotto. Secondo on pääruoka, joka yleensä on lihaa tai kalaa. Päivällisen päättää dolce eli jälkiruoka.
  • Parhaat ravintolat sijaitsevat syrjäisemmillä kujilla ja tiedät saapuneesi hyvään paikkaan, jos siellä on menu vain Italiaksi!
  • Italiassa monet kaupat pitävät ovensa kiinni iltapäivisin klo 14–17. Myös ravintolat menevät kiinni lounaan jälkeen ja avaavat vasta illalla uudestaan.
  • Italiassa kannattaa toteuttaa dolce far nienteä eli puhdasta joutenoloa! Älä hoppuile, vaan nauti pelkästä olemisesta!
  • Italiassa lainsäädäntö on tiukentunut, ja nykyään sakkoja voi saada mm. suihkulähteiden reunoilla istumisesta ja rakkauslukkojen kiinnittämisestä.
  • Italia otti vuonna 2011 käyttöön turistiveron, jonka jokainen matkailija maksaa yöpyessään Italiassa. Veron määrä riippuu majoituksen tasosta ja kestosta.
  • Jokaisen kuukauden ensimmäinen sunnuntai museoihin on ilmainen sisäänpääsy!
  • Kirkoissa vieraillessa tulee muistaa kunnioittava pukeutuminen, joka ei paljasta liikaa.

Rooma nähtävyydet liput & aktiviteetit

Rooma Top 10 nähtävyydet kartalla

Lomalle lompsis ja nokka kohti Roomaa!

Ikuinen kaupunki Rooma hurmaa kävijänsä. Ei ole helppo laatia Roomasta top 10 listaa, koska kaupungissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Listasimme tähän artikkeliin kuitenkin joukon niitä tunnetuimpia, joilla pääset Rooman matkallasi alkuun.

Roomaa ei mitenkään voi ehtiä nähdä yhden reissun aikana, joten heitä se kolikko sinne Trevin suihkulähteeseen, niin varmistat paluusi Roomaan!

Suosittelemme ostamaan Rooman matkalle 3 päivän Rooma-passin (53 €), jolla pääsee ilmaiseksi kahteen museoon tai arkeologiseen kohteeseen! Passi oikeuttaa myös alennuksiin useissa museoissa ja näyttelyissä. Passilla pääsee myös matkustamaan vapaasti kolme päivää busseissa, metrossa ja paikallisjunissa. Rooma-passista on olemassa myös kahden päivän versio (33 €). Voit ostaa Rooma-passit täältä.

Rate this post

Jos päädyt varaamaan lennot, hotellit tai aktiviteetit käyttämällä sinisiä kumppanuuslinkkejämme tai kuvabannereitamme, saamme me pienen provision. Sinulle ei kuitenkaan tule mitään ylimääräisiä kustannuksia. Kiitos, että tuet Lomallelompsis.com-sivuston toimintaa! 🙂