Kroatia Split nähtävyydet: Muinaisista raunioista upeille rannoille!

Jos etsit kohdetta, jossa yhdistyvät historia, upea luonnonkauneus ja vilkas kulttuurielämä, valitse seuraavaksi matkakohteeksesi Split ja sen nähtävyydet!

Tämä Adrianmeren rannikkokaupunki tarjoaa jokaiselle jotakin, muinaisista roomalaisista raunioista kauniisiin rantoihin ja kristallinkirkkaisiin vesiin. Splitin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, jonka kapeat kadut, viehättävät kujat ja upea arkkitehtuuri vievät sinut ajassa taaksepäin.

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki heti pääkaupunki Zagrebin jälkeen. Kroatiassa puhutaan kroaatin kieltä ja maa siirtyi euro-valuuttaan 2023 vuoden alussa. Splitistä on erinomaiset bussi- ja junayhteydet muualle Kroatiaan. Laiva puolestaan vie Splitin satamasta Kroatian saarille ja vaikka Italiaan asti.

Suomesta Splitiin on suoria lentoja ja matka-aika on noin kolme tuntia. Pakkaa siis laukkusi, ota aurinkorasva mukaan ja valmistaudu tutkimaan yhtä Euroopan kiehtovimmista kohteista. Listaamme tässä artikkelissa parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit Splitissä.

Löydä parhaat matkatarjoukset!

Kroatia Split nähtävyydet

1. Rantapromenadi Riva

Split rantapromenadi. Kuva: Wikimedia Commons.

Riva on Splitin suosittu rantabulevardi, joka kulkee aivan Splitin sataman vieressä. Riva on täynnä kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa voit nauttia Splitin kauniista merinäköalasta. Illan tullen rantabulevardin täyttävät musiikki, iloinen puheensorina ja mereltä kantautuvat risteilyalusten valot.

Heti rantabulevardin takana on kaikki tärkeimmät vanhan kaupungin nähtävyydet, kuten Diocletianin palatsi, Pyhän Domniuksen katedraali ja Peristyle-aukio.

2. Diocletianuksen palatsi ja Splitin vanha kaupunki

Kuva: Wikimedia Commons.

Diocletianuksen palatsi on varmasti ensimmäinen paikka, joka tulee mieleen, kun puhutaan Splitin nähtävyyksistä. Se on kaupungin ylpeys ja ansainnut paikkansa UNESCO:n maailmanperintökohteena.

Tämä antiikin Rooman keisarin rakennuttama palatsi on todella vaikuttava näky Splitin keskustassa. Palatsin alue käsittää noin puolet Splitin historiallisesta keskustasta.

Rooman keisari Diocletianus rakennutti palatsin 300-luvun alussa. Keisari vetäytyi palatsiin viettämään eläkepäiviään luovuttuaan vallasta vuonna 305.

Jatka matkaasi palatsista tutustumaan Splitin vanhan kaupungin viehättäville ja sokkeloisille kujille, jotka ovat täynnä elämää! Kujilta löytyy kauppoja ja ravintoloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja ja matkamuistoja.

Ota kaikki irti tästä upeasta palatsialueesta ja varaa opastettu kierros palatsialueelle oppaan kanssa.

Lue myös:

Amalfin rannikko – kokemuksia Italian kauneimmasta rannikosta!

Rooman Top 10 nähtävyydet

3. Pyhän Domniuksen katedraali

a building with pillars and a tower
Pyhän Domniuksen katedraalin kellotorni. Kuva: Timo Wielink/Unsplash

Pyhän Domniuksen katedraali on yksi Splitin tärkeimmistä historiallisista rakennuksista. Rakennus vihittiin käyttöön 700-luvun vaihteessa jaa., ja se on omistettu Splitin suojeluspyhimykselle, pyhälle Domniukselle.

Katedraali on vaikuttava näky sekä sisältä että ulkoa. Sen ulkoseinät on koristeltu kauniilla marmorikaiverruksilla, ja sen sisällä on upea holvikatto ja alttaritaulu. Katedraali on erinomainen paikka tutustua Splitin uskonnolliseen perintöön ja kulttuuriin.

Lisäksi vierailijat voivat kiivetä katedraalin kellotorniin, josta avautuu upea näkymä koko kaupungin yli.

4. Game of Thrones -museo ja -kaupunkikierros

Game Of Thrones museo. Kuva: getyourguide.com

Tiesitkö, että HBO:n menestyssarja Game of Thrones on kuvattu Kroatiassa ja Split on yksi sarjan kuvauspaikoista!

Sarjan faneille järjestetään opastettuja kaupunkikierroksia, jossa nähdään Game of Thronesin kuvauspaikkoja. Kierroksella pääset tutustumaan oppaan johdolla mm. Klisin linnoitukseen sekä Diocletianuksen palatsiin.

Voit varata opastetun Game of Thrones kierroksen täältä.

Splitistä löytyy myös Game Of Thrones -museo, joka tarjoaa faneille mahdollisuuden astua sisään Game Of Thrones maailmaan. Museosta löytyy aitoa rekvisiittaa, pukuja, hahmoja ja kiehtovia esineitä. Ota kuvia lempihahmojesi kanssa ja muistele sarjan ikimuistoisimpia kohtauksia! Voit varata pääsylipun museoon täältä.

Lue myös:

Marbella nähtävyydet – aurinkoa ja luksusjahteja!

Malagan nähtävyydet – Top 7 elämykset

5. Marjanin kukkula

Näkymä Marjanin kukkulalta. Kuva: Wikimedia Commons.

Marjan on luonnonpuistoalue aivan Splitin kaupungin kupeessa Kroatiassa. Luonnonpuistoalue kohoaa kukkulalle, joka on suosittu suosittu ulkoilu- ja lenkkeilyalue niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa ja sieltä avautuvat upeat panoraamanäkymät Splitin kaupunkiin ja Adrianmerelle!

Kukkulalle pääsee useita eri patikointireittejä ja maisemapolkuja pitkin.

6. Bačvicen ranta

Bačvicen ranta on yksi Splitin suosituimmista rannoista. Se sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta, ja se on loistava paikka uimiseen ja auringonottoon. Ranta on täynnä elämää, ja siellä on useita rantabaareja, joissa voi nauttia juomista ja välipaloista.

Rannalla voi harrastaa monia eri aktiviteetteja, kuten lentopalloa, vesihiihtoa ja purjelautailua. Rannalla voi myös vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja. Rannan matalat vedet soveltuvat hyvin myös lapsille.

Lue myös:

Tukholman rakastetuimmat nähtävyydet – 15 suosikkia

Top 10 parhaat kylpylät ja kylpylähotellit Suomessa

7. Zlatni Rat -ranta

Bird's Eye View Photo Of Island
Kuva: Wikimedia Commons.

Zlatni Rat eli ”kultainen sarvi” on yksi Euroopan tunnetuimmista rannoista. Tämä postikorteistakin tuttu ranta sijaitsee Splitin edustalla olevalla Bračin saarella. Ranta näyttää ylhäältä katsottuna kultaiselta sarvelta, joka kurottaa kirkkaan turkoosiin Adrianmereen.

Rannan kärjen terävä muoto muuttuu tuulen ja veden mukana, joten kokemus voi olla jokaisella kerralla erilainen.

Zlatni rat -rannan tuntumassa on kahviloita ja ravintoloita. Ranta sopii auringonpalvojille, mutta myös aktiviteetteihin, sillä Zlatni rat tarjoaa hyvät olosuhteet esimerkiksi SUP-lautailulle sekä snorklailulle.

Tee unohtumaton päiväretki Bračin upealle saarelle ja varaa edestakaiset lauttamatkat saarelle etukäteen.

8. Podstranan rannat

Kroatia Split nähtävyydet
Le Meridien Lav Splitin edustalla sijaitseva ranta. Kuva: booking.com

Podstrana on kylä, joka sijaitsee n. 7 kilometrin päässä Splitin keskustasta. Podstranassa rantaviivaa on yli 6 kilometriä ja vesi on kristallinkirkasta sinisen eri sävyissä. Podstranan rannat ovat ihanteellisia lapsiperheille. Podstranasta voikin löytää hotellin tai huoneiston aivan meren rannalta.

Yksi suosituimmista hotelleista Podstranassa on viiden tähden Hotelli Le Meridien Lav Split. Se sijaitsee rannalla ja siinä on myös ulkouima-allas aurinkotuoleineen ja -varjoineen. Hotellikompleksista löytyy myös tenniskentät, spa-osasto, ravintoloita ja kahviloita. Hotellin edustalla on huvivenesatama ja rantabulevardi, jonka edustalta voi bongata toinen toistaan hulppeampia huvipursia.

Hotellin edustalla sijaitseva ranta, satama ja ravintolat ovat kaikkien käytettävissä, ei siis vain hotellin vieraiden.

Lue myös:

Tukholman rakastetuimmat nähtävyydet – 15 suosikkia

Suomen Top 10 romanttisimmat hotellit

9. Saarihyppely lähisaarille

Kroatia Split nähtävyydet
Hvarin saari. Kuva: getyourguide.com

Splitin lähellä on useita upeita saaria, joita kannattaa tutkia niin sanotusti saarihyppelyn muodossa. Splitin satamasta voi tehdä lyhyempiä päiväretkiä lähisaarille, kuten Bračiin, Hvariin ja Korčulaan.

Tiesitkö, että Splitin alueen saaristo koostuu yhteensä noin 1200 saaresta, luodosta ja riutasta! Saarista 50 on asuttuja.

Saarille on päivittäisiä lauttayhteyksiä, sekä yksityiset matkanjärjestäjät tarjoavat venematkoja, joissa yhden päivän aikana pääsee tutustumaan lähialueen upeimpiin saariin ja laguuneihin!

Yksi näistä lähialueen saarista on Hvar ja se onkin yksi Dalmatian rannikon helmistä. Saari on tunnettu historiastaan ja upeasta luonnostaan, kuten laventelipelloista. Hvar on myös tunnettu jetset-saarena, ja kesäkuukausina satamassa onkin toinen toistaan hienompia huvipursia. Kesäkuukausina satama-alueella on vilkasta ja ravintolat ja kahvilat täyttyvät turisteista.

Paras tapa toteuttaa unelmien saarihypelypäivä, on varata opastettu veneretki, jossa pääset vierailemaan tärkeimmissä Adrianmeren saarikohteissa yhden päivän aikana. Tällä veneretkellä tutustut sinisen luolan värien taikaan Bisevon saarella ja snorklaat kuuluisassa Sinisessä laguunissa. Pääset myös vierailemaan Komizan kalastajakylässä, jossa Mamma Mia -elokuva kuvattiin. Veneretken kruunaa upea Hvarin kaupunki.

10. Krkan kansallispuisto

Kroatia Split nähtävyydet
Krka kansallispuisto. Kuva: lomallelompsis.com

Reilu tunnin ajomatkan päästä Splitistä on kohde, joka kannattaa lisätä päiväretkikohteeksi. Krkan kansallispuisto on Kroatian tunnetuimpia luontonähtävyyksiä. Vuonna 1985 perustettu kansallispuisto mukailee 73 kilometriä pitkää Krka-jokea.

Kansallispuisto on tunnettu upeista vesiputouksistaan ja smaragdinvihreänä kimaltavasta vedestään. Huomioithan kuitenkin, että kansallispuiston vesiputouksilla uiminen ei ole ollut sallittua enää vuoden 2021 jälkeen.

Kansallispuiston suurin vesiputous on Skradinski Buk. Alueella on myös Roški Slap -vesiputous, fransiskaaniluostari, Krkan luostari sekä tunnelmallinen Skradinin pikkukaupunki.

Paras tapa tutustua tähän taianomaiseen kansallispuistoon on varata opastettu päiväretki, jossa pääset tutustumaan Krkan kansallispuistoon, nauttimaan veneretkestä Skradiniin ja vierailemaan paikallisella viinitilalla maistelemassa viinejä ja juustoja!

Split Kroatia – Löydä parhaat hotellit ja majoitukset!

Booking.com

Parhaat aktiviteetit Split Kroatia

Split Kroatia – Löydä parhaat Autonvuokraus tarjoukset

Lomalle lompsis ja nokka kohti Splitiä!

Split on ehdottomasti yksi Euroopan mielenkiintoisimmista kohteista. Se yhdistää rikkaan historian, upean luonnonkauneuden ja vilkkaan kulttuurielämän, ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutkia monia eri nähtävyyksiä ja paikkoja.

Splitin vanhakaupunki, Marjanin kukkula sekä Bačvicen ranta ovat vain joitain esimerkkejä siitä, mitä Splitillä on tarjottavanaan. Lisäksi vierailijat voivat tehdä päiväretkiä läheisiin saariin ja kansallispuistoihin.

5/5 - (1 vote)

Jos päädyt varaamaan lennot, hotellit tai aktiviteetit käyttämällä sinisiä kumppanuuslinkkejämme tai kuvabannereitamme, saamme me pienen provision. Sinulle ei kuitenkaan tule mitään ylimääräisiä kustannuksia. Kiitos, että tuet Lomallelompsis.com-sivuston toimintaa! 🙂